5 начина, по които тренировките помагат за по-добър сън

Сънят е от изключително значение за здравето на всеки от нас. Когато не спим достатъчно дълго време, ние ставаме раздразнителни, усещаме главоболие и умора. Има много различни фактори, поради които да не можем да заспим през нощта – от неправилна стайна температура до недостатъчно изморяване през деня.

Ако и вие страдате от безсъние, трудно заспивате или пък се будите през нощта, най-вероятно не се движите достатъчно. Според специалисти, редовната физическа активност е един от най-добрите начини, за да се сдобиете със здрав сън.

Колко сън ви е нужен?

Добрият сън е дълъг и спокоен. Според Националната фондация за сън (САЩ), оптималната дължина варира според възрастта. Хората от 18 до 64 години трябва да спят между 7 и 9 часа на нощ. Но за да може този период да се счита за качествен сън, трябва да заспите максимум 30 минути след като сте си легнали и да не се събуждате повече от веднъж през нощта.

„Учените все още не разбират защо възрастните се нуждаят от толкова много сън“, казва д-р Чарлз Самюелс. Според него, достатъчното сън е от решаващо значение за концентрацията, паметта, настроението и загубата на тегло.

Как тренировките ще ни помогнат за по-добър сън?

„Медицински е доказано, че упражненията са важни за съня, както и за цялостното здравословно състояние“, казва Самюелс пред „Insider“. Според доклад от 2017 година, тренировките са особено полезни за хората, които страдат от нарушения на съня, както и за по-възрастни, които изпитват затруднения за спазването на редовен график за заспиване.

Поддържа здравословно тегло

Някои учени подкрепят идеята, че упражненията могат да помогнат за поддържането на здравословно телесно тегло, което може да намали риска от здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Едно от тях е сънната апнея. Това е състояние, при което дишането може да спре за определен период от време.

При пациенти, страдащи от сънна апнея, това може да се появи от 5 до над 30 пъти на всеки час, в зависимост от човека.

Подобрява физическата издръжливост

Кардиореспираторният фитнес или способността на тялото да използва кислород по време на продължителна физическа дейност, се подобрява с редовните упражнения, а също така е свързана и с добрата нощна почивка. Проучване, направено през 2013 година и включващо 3500 възрастни, измерва приема на кислород докато те тренират на бягаща пътечка.

Тези, които са имали по-добра кардиореспираторна функция, са показали по-добри показатели на качествен сън.

Регулира циркадния ритъм

Упражненията, особено аеробните, повишават нивата на мозъчни химикали, които отговарят за по-доброто настроение. Тук се включва серотонинът, който може да засили редовността на биологичния ви часовник, наречен циркаден ритъм. Причината е, че серотонинът помага за подаване на сигнали към различни части на мозъка и му казва кога е време да заспи и кога да се събуди.

Намалява риска от депресия

Тренировките също са свързани с намаляването на симптомите на депресия, които могат да причинят безсъние. Това е така, защото когато сме физически активни, мозъкът ни отделя протеин, наречен мозъчен невротрофичен фактор, който е важен за здравата мозъчна функция.

Експертите смятат, че това може да играе важна роля за облекчаването на депресията и подобряването на съня.

Увеличава дълбокия сън

Обикновено когато спим, преминаваме през пет фази. Изследванията показват, че физическата активност увеличава периода на дълбок сън, който е най-важен за поддържането на здрав ум и добър метаболизъм.

Резултатите идват с постоянство

Препоръчителните тренировки в продължение на 30 минути поне пет пъти в седмицата не само са чудесни за вашето здраве, но и за подобряването на съня. Д-р Самюелс казва, че все още не е доказано, че по-дългите тренировки са свързани с по-дълъг и добър сън.

Също така не е нужно да се занимавате с високоинтензивна тренировка като бягане или бокс. Умерените физически активности като ходене, градинарство или йога, също ще окажат добър ефект върху качеството на съня ви. От друга страна, упражненията с висока интензивност в рамките на един час преди лягане, могат да нарушат съня ви, особено ако сте склонни към безсъние.

Вместо това, експертите съветват да правите йога преди лягане, за да ви помогне да се отпуснете и да се успокоите. Каквато и физическа активност да изберете, важното е да я правите редовно. Резултатите най-вероятно ще се появят след 6-8 седмици.

Ефектът от достатъчно сън пък може да повлияе на спазването на тренировъчен режим. Така че това е един здравословен кръг, който е добре да спазваме.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.