Дефицит на витамин А – кога се наблюдава?

Витамин А играе важна роля за зрението, имунитета, метаболизма, функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците. Ето защо трябва да поддържаме оптималното му ниво, за да бъде тялото ни здраво. Но ролята му е още по-многостранна – той има антиоксидантни свойства, които защитават клетките от свободните радикали.

Ако искате да си набавите витамин А, не е задължително да ходите до аптеката. Можете да си го набавите като консумирате сьомга, спанак и други зеленолистни зеленчуци. Освен това е добре да хапвате мляко, сирене, яйчен жълтък, телешки черен дроб, броколи, тиква, моркови и още куп храни. Да не забравяме и някои пълнозърнести храни.

Витамин А – какво количество ни трябва за деня?

Възрастните жени трябва да приемат около 700 микрограма от антиоксиданта. Докато при мъжете количеството трябва да е близо до 900 микрограма за деня.

Макар дефицитът на витамин А да се среща сравнително рядко, не е изключено да се появи, ако сте на диета или се ограничавате, за да отслабнете. Или сте подложени на силен стрес и напрежение, заради които не внимавате какво слагате в устата си. Хората с проблеми с усвояването на мастноразтворимите витамини може да са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин А, обяснява д-р Жанет Кимзал, диетолог.

Налага ли се да приемате добавки с витамина?

Според диетолога Моргин Клер, твърде голямото количество витамин А може да бъде вредно за организма, но някои хора може да се нуждаят от добавки с витамин А. Например тези, при които се наблюдава недохранване, хора със заболяване на панкреаса, възпалително заболяване или морбили.

Ако човек приема твърде много от въпросния витамин под формата на добавки, може да получи гадене, повръщане, замъглено зрение и дори световъртеж. В дългосрочен план приемането на твърде много витамин А може да доведе и до други неприятни симптоми. Например дразнене на кожата, болки в ставите и костите, изтъняване на костите, увреждане на черния дроб и други.

Как да откриете дали имате дефицит на витамин А?

Ако се притеснявате, че може да страдате от недостиг, то най-добре е да отидете на лекар. Той ще ви назначи кръвен тест, който установява нивата на ретинол или бета-каротин. „Тялото регулира нивото на витамин А, тъй като това хранително вещество се съхранява в черния дроб. Ако той е изтощен, тогава нивата на витамина са ниски“, казва Кимзал.

Ето няколко симптома, по които да познаете, че имате недостиг на витамина:

Сухота в очите

Това е един от първите признаци на дефицит на витамин А. Обикновено очите ни са покрити със слой течност, наречен сълзотворен филм. Той помага за защитата и „смазването“ на очите, като същевременно поддържа повърхността им чиста.

„Необходим е здрав слъзен филм, за да бъде зрението ясно“, обяснява д-р Юна Рапопорт, офталмолог. И посочва, че когато светлината достигне до роговицата, слъзният филм се нарушава и разпръсква светлината.

При нарушения на слъзния филм се появява сухота в очите „Един от първите признаци на дефицит на витамин А е образуването на бели пенести лезии по роговицата“, казва специалистът.

Нощна слепота

Затрудненото зрение през нощта е ранен признак на дефицит на витамин А. „Той е важна част от родопсина – протеин, който абсорбира светлината в ретината, който е от решаващо значение за нощното виждане“, обяснява офталмологът.

Въпросният антиоксидант е важен компонент за кожата. Той помага за правилното зарастване на рани, защото моделира възпалителния отговор на организма. „Без достатъчно витамин А раната няма да се излекува правилно“, казва д-р Клер.

Инфекции в гърдите и гърлото

Инфекции на гърлото, дихателните пътища и гръдния кош също са причинени от дефицит на витамин А. Въпреки това, не е необходимо първо да се пият добавки. Препоръчително е да отидете първо на лекар, за да се установи дали наистина имате недостиг.

„Смята се, че витамин А има защитен ефект срещу прекомерното възпаление, което идва заедно с инвазивни патогени като настинки и инфекции“, коментира още дерматологът.

Суха кожа

Дефицитът на ценния витамин не е единствената причина за суха кожа, екзема и други кожни проблеми. Ала може да играе роля. Затова, когато си купувате козметика, е добре тя да съдържа ретинол. Той се извлича от витамин А и има много благотворен ефект върху кожните клетки. Например намалява бръчките, изглажда текстурата и други.

„Кожата съдържа ретиноидни рецептори и получаването на достатъчно витамин А ще помогне за създаването на нови кожни клетки, ще намали възпалението и ще предотврати сухотата“, обяснява Кимс Ал и разнищва връзката между сухата кожа и липсата на витамина.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.