Жълтък – 4 невероятни ползи за здравето

Жълтъкът е онази част от яйцето, която мнозина предпочитат. Както всяка година по това време, така и тази, темата за това колко е полезен, е сред водещите. Тъй като след Великден остават множество сварени яйца, може да ги оползотворим и така да добавим необходимото количество протеин. Разбира се, това ще стане, ако не прекаляваме с изядения брой яйца.

Яйцата – печени, варени или пържени, са изключително полезни за цялостното здраве на човек. Както белтъците, така и всеки един жълтък има различен ефект върху тялото. Те спомагат за намаляването на мазнините, нивото на възпаление и са ефикасни за възстановяване на организма след боледуване.

Въпреки че е чудесно да ядете цели яйца, все пак трябва да внимавате. Някои хора, спазващи определена диета, махат жълтъците, като ядат само белтъците. Но днес ще разгледаме какво се крие в жълтата сърцевина на едно яйце.

Жълтък – основни ползи за тялото

Грижи се за здравето на очите

„Яйченият жълтък съдържа фитохимикала лутеин, който придава на жълтъка този прекрасен жълт оттенък“. Това обяснява Тоби Амидор, експерт по хранене и автор на бестселъра „Готварската книга за семейния имунитет“. Той разкрива, че лутеинът е особено важен за здравето на очите ни.

Въпросното вещество, открито в яйцата, се свързва с предотвратяването на дегенерация на макулата. Това е една от причините за загуба на зрението, която може да възникне с напредване на възрастта. Ето защо, консумацията на яйца под различна форма, най-вече на жълтъка, се препоръчва при хора с подобни проблеми.

Пълни са с протеини за изграждане на мускули

„Жълтъкът съдържа почти половината протеин в цялото яйце“, казва Амидор. Най-общо казано, едно цяло яйце има в себе си близо 13% протеин. Тоест, ако на ден хапвате по едно, ще си набавите около 7 грама протеин. Като 3 от него идват от жълтата част на яйцето.

„Протеинът в жълтъка помага за различни функции, включително изграждането на мускули, така че не хвърляйте тези златни жълтъци“, обяснява още специалистът по хранене.

Жълтък за здраво сърце

Сърцевината на яйцето, пълна с лутеини и протеини осигурява омега-3 мазнини на тялото. За тях е доказано, че насърчават здравето на сърцето. По данни на Eatthis, те намаляват значително риска от смърт от сърдечни заболявания.

Някои омега-3 мазнини, открити в жълтъка, също са свързани с намаляване на риска от развитие на рак. Те са потенциални убийци на клетките, които го причиняват. Освен това могат да помогнат при артрит.

Полезен е за костите

„Яйченият жълтък е от малкото качествени хранителни източници на витамин D“, казва Амидор. И продължава, че той помага на калция да се абсорбира. Същевременно и двете помагат за поддържане здравината на костите.

Както за децата, така и за възрастните, е много важно да получават достатъчно витамин D ежедневно. Той предотвратява риска от костни заболявания, включително рахит при малчуганите и остеопороза при възрастните.

Специалистът по хранене отбелязва, че не всички хора получават достатъчно витамин D от слънцето след пандемията. Той е изключително важен и за имунитета. И тъй като тялото не го произвежда и се натрупва бавно, човек трябва да си го набавя чрез яйчен жълтък, храни като риба или гъби, както и повече разходки на открито. Хубаво е да ги приема под формата на капки, по препоръка на лекар.

Този текст има информативен характер за ползите на жълтъците на яйцата. Той не замества консултацията със специалист.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.