Отслабване – малките и лесни промени, които ще ви помогнат

Великден приключи и спокойно можем да кажем, че си похапнахме добре. Козунаците, агнешкото и курабиите все още са ни пред очите, напомняйки ни за прекрасните трапези със семейството и приятните емоции, които изпитахме през последните дни. Ако и вие, като мен, сте похапнали малко повече от обикновено, не се притеснявайте. Пътят към загубата на излишни килограми не е толкова труден, колкото си мислите.

Много хора се притесняват от теглото си, като желанието им да отслабнат е по-силно от тях и се характеризира с рязка промяна в храненето. Гладуване, отказване от основни групи храни, повече тренировки и излишно физическо натоварване. Всичко това трябва да бъде изключено от мисленето ви, защото няма да ви помогне за постигане на желаните резултати. Напротив – ще накара организма да се стресира и да започне да трупа резерви, които пък ще блокират отслабването.

Здравословният начин на живот е най-лесният път към желаната фигура. Правилно хранене, повече движение, достатъчно вода и сън. Това са основните стъпки, върху които да наблегнете преди пристигането на лятото. Фитнесът е препоръчителен, но в умерени количества, защото тялото се прави както в залата, така и извън нея. Почивката е от изключително значение за оптимални резултати, така че я включете в графика си.

Вместо да се срамувате от тялото си и да се опитвате да постигнете резултати за минимално време, послушайте организма си, уважавайте здравословните навици и знайте, че това, което помага на вашия приятел, може да не е полезно за вас. Загубата на тегло не трябва да бъде свързана с гладуване и прекомерни тренировки, а с грижа за тялото и ума.

Промените, които да направите в режима си

  1. Бъдете спокойни

Нормално е теглото ви да варира. Увеличаването на килограмите не означава нищо друго от това, че просто сте наддали малко. Не сте станали по-малко привлекателни, силни или красиви. Това просто означава, че тялото ви се приспособява към променящата се рутина.

Вашата рутина, начин на живот и нужди се променят седмица след седмица, сезон след сезон, година след година. Същото важи и за тялото. Стресът от наддаването на тегло е по-лош за организма от картофения чипс или сладоледа, така че опитайте се да не изпитвате вина, срам или притеснение. Вместо това знайте, че тялото ви прави това, което трябва.

Единствената причина за загубата на килограми трябва да бъде здравословният начин на живот. Той се характеризира с правилно хранене, ежедневно движение, достатъчно сън и минимален стрес. Честите тренировки също могат да помогнат за изваяната фигура, но почивката от тях е задължителна и необходима за тялото.

  1. Не игнорирайте глада

Огладняването не е начинът на тялото ви да саботира отслабването или здравословните цели. Това всъщност е един от ключовите начини, по които телата ни съобщават от какво имат нужда. Плюс това, ако изпитваме голям апетит към нещо конкретно и се принудим да изядем нещо по-здравословно, това може да доведе до преяждане и нездравословна връзка с храната. Точно това ще саботира и целите ви.

Вместо това намерете алтернативи с питателни храни, за да подхраните тялото си. Например ако сте любител на сладкото, хапнете парче черен шоколад след вечеря. Ако жадувате за чипс или пържени картофи, заменете ги със сладки картофи. Ако пък искате пица, направете си такава с карфиол или паста от нахут, където може да добавите и зеленчуци. Уважавайте желанията на тялото си по начин, който ще се включи максимално добре в режима ви.

  1. Починете си чрез движение

Посягането към телефона по време на почивка от работа или учене е навик, който всеки от нас притежава. Въпреки че знаем колко вредна е синята светлина, мозъкът ни има нужда от почивка и свързва скролването през TikTok и Instagram именно с релакс. Начинът да промените този вреден навик е като го замените с друг, малко по-здравословен.

Почитайте тялото си и му дайте необходимата почивка, за която жадува. Вместо да посегнете към телефона, станете и се разходете. Направете кратко разтягане, преминете през йога клас или направете 10 скока. Това не само ще ви помогне да се фокусирате и да възстановите енергията си по-добре, но също така е лесен начин да вместите повече движение в ежедневието си. 10-60 секунди движение може да не звучи много, но всичко това прави огромна разлика във фигурата.

  1. Пийте повече вода

Пиенето на вода е съвет, който всеки от нас е чувал по няколко пъти, но има причина той да се повтаря толкова много. Изпиването на чаша вода сутрин е едно от нещата, които задължително трябва да включите в режима си. Така ще накарате организма да се събуди по-бързо и да започне да работи.

Ако огладнеете много скоро след хранене, изпиването на голяма чаша вода ще ви спаси от посягането към вредни храни като чипс, сладки или друго. Разбира се, ако все още изпитвате глад и след водата, изберете нещо питателно като ядки, които да ви заситят.

  1. Разходка всеки ден

Интензивните тренировъчни планове невинаги ни помагат да постигнем здравословните цели и това често се корени в претоварването. Ако следвате режим, в който тренирате по 60 минути в залата, е много вероятно да се откажете от упражнението в дните, когато нямате време или сте твърде уморени. И така оставяте тялото си без движение, което не е никак добър ход.

Независимо дали тренировките са част от вашето ежедневие или не сте тренирали от гимназията, поставете си за цел да ходите на разходка всеки ден. Изведете кучето рано сутрин, отидете пеша до по-далечен магазин или пък се разходете в парка докато слушате любимата музика или интересен подкаст. Загубата на тегло невинаги е свързана с интензивни тренировки всеки ден. Тайната се крие в последователността и по-честото движение на тялото по начин, който ви се струва най-добър.

  1. Спрете да се мерите

Ще видите най-драстичните промени, когато се наслаждавате на здравословни навици както за ума, така и за тялото. Ще спрете да се мразите, когато кантарът излезе от ежедневието ви, а вместо това харесвате фигурата, която виждате в огледалото и начина, по който се чувствате. Целта е вие да оценявате себе си, а не да робувате на цифри или мерки.

Когато се фокусирате върху числото на кантара, започвате да се стресирате и да искате по-бързи резултати. Това може да предизвика нездравословна връзка с храната, глад и претоварване в залата, които водят до контузии, проблеми с храненето и здравословни проблеми. Вместо това се съсредоточете върху това как се чувствате, за да разберете къде по стълбицата към успеха се намирате. Не разчитайте на една машинка или число да ви казва как се чувствате и как изглеждате.

  1. Повече зеленчуци

Една от най-ефективните промени, която може да направите, е да научите повече за храните и ефектите, които имат върху тялото. Когато сте наясно с ползите, които идват от пълнозърнести храни, започвате да ги виждате като лекарство и гориво, а не като добри или лоши категории, които трябва или не трябва да включите в менюто си.

Яденето на повече зеленчуци не само може да ви помогне да се почувствате по-добре и да започнете да жадувате за тях, но също така може подсъзнателно да измести преработените и сладки храни. Добавете малко спанак към омлета сутрин или авокадо към салатата си. Ако обичате паста, добавете малко аспержи и осигурете на тялото необходимите хранителни вещества за оптимално здраве.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.