Нагласата към съня влияе върху емоционалното състояние

Отношението и емоциите, които хората изпитват спрямо съня, имат по-голямо влияние върху благосъстоянието им и нагласа в живота, отколкото показват данните от устройства за проследяване на качеството на съня. Това установиха специалисти на Университета в Уоруик от проведено от тях проучване.

 

В него са включени над 100 души на възраст между 18 и 22 години. В хода на проучването те попълват дневник, в който ежедневно отразяват различни детайли около своя сън.

В данните се включва информация за времето, в което са си легнали, заспали и събудили. Отразено е още времето, от което те се нуждаят, за да заспят, както и качеството на съня им. След сън участниците правят оценка и на своите положителни и отрицателни емоции, както и колко са удовлетворени от живота си.

Освен да попълват информация в дневник, участниците носят актиграф, който отчита различните видове физическа активност през целия ден, в трите оси на движение. С помощта на тези данни се прави оценка на техните модели на сън и моментите на пълно отпускане и почивка.

При анализ на получената информация, учените установяват, че начинът, по който младите хора оценяват собствения си сън, е последователно свързан с това как те се чувстват и каква е тяхната нагласа към живота.

Например, когато участниците съобщават за по-пълноценен и качествен сън от обикновено, те изпитват повече положителни емоции и имат по-голямо чувство на удовлетворение от живота на следващия ден.

От друга страна, получената от актиграфа оценка за качество на съня, която се нарича ефективност на съня, не показва значима връзка с благосъстоянието на следващия ден. Това предполага наличието на разлика между измерената чрез актиграфа ефективност на съня, собственото възприятие за качеството на съня и начина, по който се чувстват на следващия ден.

Получената от проучването информация съответсва с данни от предходни изследвания. Според тях индивидуалното възприятие, а не действителното здравословно състояние е основният фактор, свързан със субективното благосъстояние и удовлетворението от живота.

Като цяло положителната оценка на съня може да допринесе за по-добро настроение на следващия ден. Независимо дали информацията за качеството на съня от устройството е негативна, собственото възприятие за съня може да е положително. В резултат на това положително възприятие, настроението на следващия ден може да се подобри значително.

Източник Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.