Тиква: Суперхраната, която мнозина подценяват

Кои са суперхраните, с които може да подсилите имунитета през есента и да се подготвите за вирусите, които ще ви атакуват? Всички говорят за авокадото и подценяват един друг плод, който има сходни качества, среща се в изобилие, но бива подценяван от мнозина.

Въпреки че изглежда като зеленчук, тиквата всъщност е плод, който може да бъде изпечен на фурна, приготвен на крем супа, под формата на някакъв десерт. Той е нискокалоричен, но най-вероятно заради по-специфичния му вкус не се харесва от всеки.

Кои са най-полезните вещества в тиквата?

Според информация на HelathLine, в 205 г печена или сварена тиква, или около една средна купа пълна с парчета от плода, има:

– 82 калории;
– 22 г въглехидрати;
– 2 г протеини;
– 7 г фибри;
– 457% от препоръчителния дневен прием на витамин А;
– 52% от препоръчителния дневен прием на витамин С;
– 13% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.

Витамин А (регулира растежа на клетките, грижи се за очите, костите и подсилва имунитета), витамин С (подобрява синтеза на колаген, зарастването на рани и подобрява защитните функции на организма), магнезий и калий са най-полезните вещества, които съдържа тиквата. Освен това е богата на каротеноиди – включително бета-каротин, бета-криптоксантин и алфа-каротин – пигменти, които придават цвета на плода.

В комбинация, витамините А и С са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали.

Витамините от група В, които също се съдържат в тиквата, най-вече фолиева киселина и В6, зареждат тялото с енергия и подпомагат образуването на червени кръвни телца.

Голямото количество магнезий и калий в тиквата подобрява здравината на костите. Манганът, например, участва в изграждането на костната тъкан.

4 ползи от консумацията на тиква:

Предпазва от сърдечни заболявания
Ако ядете по-често тиква през този сезон, ще намалите риска от сърдечни заболявания. Антиоксидантите в плода предпазват сърцето. Смята се, че намерените каротеноиди в него и други плодове и зеленчуци с подобен цвят, понижават кръвното налягане и намаляват възпалението.

Подобрява паметта
Тиквата присъства в много хранителни режими. Причината е, че антиоксидантите в нея са полезни за паметта и концентрацията, които могат да бъдат нарушени при липса на захар и по-усилени тренировки.
От друга страна, приемът на витамин Е се свързва с намаляване риска от поява на болестта на Алцхаймер.

Насърчава отслабването
Нискокалоричната тиква е предпочитана от много хора, които са на диета и искат да влязат във форма. Тя съдържа диетични фибри, които подобряват храносмилането и от друга страна засищат.
В тиквата има както разтворими, така и неразтворими фибри. Особено първите, са изключително важни за калорийния баланс в тялото. Много проучвания доказват, че приемът на фибри е свързан с отслабването и намаляването на мазнините.

Понижава кръвната захар
Тиквата е една от любимите храни на диабетиците и хората, които имат инсулинова резистентност. Причината е, че осъществява баланса на глюкозата в кръвта. Веществата в нея повишават нивото на бета-клетките в кръвта, които произвеждат инсулин.
Витамините и минералите в плода възстановяват и увеличават броя на клетките, които произвеждат инсулин.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.