Salt World- Солна Стая Младост / Б-МАНИ ЕООД

2684
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Халотерапията е естествен, безмедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при различни заболявания и профилактика при хора от всички възрасти. Ефектът се постига чрез вдишването или попадането върху кожата на сух солен аерозол. След солната терапия може да се появи кашлица или хрема, което се приема като естествен механизъм на организма да се изчисти от ненужните секрети. Солната терапия не е свързана с физическа болка, неприятни усещания, психологически проблеми или такива, които са в разрез с добрите нрави или морално-етичните норми. Проведени са много клинични изследвания и резултатите показват, че след серия от процедури, завършени в рамките на определен период от време (два пъти седмично), дишането на пациентите става по-лесно, симптомите като кихане, кашляне, хрипове и задух са подобрени, а употребата на медикаменти значително е намаляла.

Терапевтичната роля на солта е известна на човечеството от векове. Още от времето на императрица Клеопатра се е прилагала халотерапия – терапия със сол.

Халотерапията (от гръцката дума „halos“ – „сол“) е холистичен метод на лечение, провеждащо се в солна пещера или стая от сол, които се характеризират с уникален микроклимат.

Халотерапията е ефективна при лечение на различни заболявания на горните и долните дихателни пътища (астма, бронхит, емфизем, кистозна фиброза), кожни болести (екзема, псориазис и други), както и за възстановяване от умора и изтощение.

Солта, като средство за лечение е използвана от няколко древни култури, но за първи път е документирана през 1843 година, от полския терапевт Феликс Бочковски.

Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша,

се радвали на отлично здраве и добро настроение, въпреки тежките данъчни условия и недоимъчното хранене.

Освен това, те почти никога не страдали от простуда и всякакви белодробни заболявания, които са често срещани при останалото население.

Това истински заинтересувало Бочковски и след кратко проучване той установил, че:

това се дължи на наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно.

Така постепенно солните мини в Полша и Източна Европа стават популярни санаториуми, привличайки посетители от целия свят.

Но опасенията за безопасността в мините, трудната достъпност, както и непосилните разходи, необходими за посещението им, предизвикват развитието на халотерапия – терапия със сол, в изкуствено създадени стаи и пещери.

Бившия Съветски съюз бързо се превръща в лидер в разработването на технологии за халотерапия и голяма част от клиничните проучвания, проведени по темата са публикувани в руски списания.

Дори солните стаи (или солни камери) в Русия са сертифицирани като медицински устройства.

През последното десетилетие, халотерапията се радва на доверието на все повече хора в целия свят и се разпространява бързо в Западна Европа, Канада, Израел, Северна Америка и много други страни.

Най-добрите стаи за солна терапия са изградени от хималайска сол.

Подробна информация за хималайската сол може да намерите:

Хималайска сол – бяло злато

Ефективност на лечението с халотерапия

Хиляди пациенти са били успешно лекувани с халотерапия в Канада, Русия, Унгария, Румъния, Полша, Австрия и Германия от началото на 1900г.

Проведени са много клинични изследвания и резултатите показват, че след серия от процедури, завършени в рамките на определен период от време (два пъти седмично),

дишането на пациентите става по-лесно,

симптомите като кихане, кашляне, хрипове и задух са подобрени, а

употребата на медикаменти значително е намаляла.

Интересни са резултатите от едно изследване, проведено в 15 руски болници (в периода 1991-1994 година), при над 4700 пациенти (както възрастни, така и деца), които са страдали от различни видове белодробни заболявания. Курсовете на халотерапия са проведени в 10 до 20-дневни сесии.

След проведеното лечение, е установено подобрение на клиничното състояние при:

85% от леките и умерени случаи на астма,

75% от тежките случаи на астма,

97% от случаите с хроничен бронхит и бронхиектазна болест.

Дългосрочното проследяване на състоянието на същите пациенти в продължение на една година след проведената солна терапия установява намаляване честотата на обострянията и намаляване на хроничните симптоми.

Халотерапията е най-добрият начин за поддържане на здрава дихателна система, както и за намаляване на риска от простуда и грип.

На какво се дължи лечебния ефект на солта?

Ефективността на лечението със сол се дължи главно на две причини:

солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала);

солта има естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се наутрализира положителния заряд в телата ни.

Положителните йони се излъчват от всички електроуреди, с които сме заобиколени ежедневно, създаващи т.нар. електросмог. Те се натрупват в организма, при което нарушават естествения баланс на йоните. Последствията са влошено здраве, силна умора, безсъние, стрес, раздразнителност.

Какво се случва при вдишване на солен въздух? Молекулите на солта се състоят от един положителен натриев йон и един отрицателен хлориден йон. При вдишване на соления въздух, молекулата на солта влиза във влажните дихателни пътища на белите дробове, при което се разпада, освобождавайки отрицателния йон.

Проучванията показват, че отделянето на отрицателни йони по време на солната терапия:

намалява стреса,

главоболието,

умората и депресията,

усилва енергийната и психическата острота,

засилва имунната система и съпротивителните сили на организма,

стабилизира съня,

подобрява настроението,

възстановява здравето.

Как се провежда халотерапия?

Една процедура по халотерапия протича по следния начин:

пациентите се настаняват в солната стая или пещера в продължение на 45 минути и дишат наситения със сол въздух, който се транспортира до най-малките бронхи (дихателните пътища на белите дробове), както и в други части на дихателната система, като например синусите и носната кухина.

Какво е необходимо

Обикновено не се изисква някакво специално облекло, но има spa-клубове, в които е желателно обличането на специални халати. На останалите места всеки посетител избира комфортно за него облекло. Единственото условие е да се спазва добра хигиена.

В солните стаи се влиза с калцуни за еднократна употреба.

Използването на козметика и парфюми е нежелателно.

Колко сесии са препоръчителни?

Броя на сесиите зависи от състоянието на пациента и естеството на неговото заболяване.

При хора със симптоми на грип и настинка, ушни инфекции или други временни респираторни неудобства, се препоръчват от 1 до 8 сесии, които може да бъдат достатъчно ефективни.

За хронични дихателни и дерматологични заболявания, като астма, бронхит, синузит, алергии, псориазис и т.н., е силно препоръчително да се извършат поне 12 до 20 сесии, по 45 минути всяка и то в колкото е възможно най-кратък период от време (важно е да има 48 часа между две процедури).

За отдих, релаксация и облекчаване на стреса, може да се проведат толкова сесии, колкото е необходимо.

Терапията със сол е най-ефективна, когато се провеждат поне две сесии седмично.

 

Колкото по-често се провеждат, т.е. колкото по-малко е отстоянието между две процедури, толкова по-бързо се настъпват резултатите и толкова по-трайни са те.

Препоръчително е халотерапия – терапия със сол да се повтаря 1 до 3 пъти годишно, за да се поддържа и затвърди положителния резултат.

Здравословни ефекти на халотерапията

Халотерапията има прочистващ ефект върху бронхите и белите дробове и значително подобрява здравето на дихателните пътища, кожата и имунната система.

Частиците сол действат като анти-бактериални агенти, разтварящи бактериите и замърсителите (прахови частици и дим), попаднали в дихателните пътища от въздуха. Вече обезвредени, те се изкашлят от пациента или се освобождават по време на метаболитните процеси, чрез кръвния поток.

Лечението значително намалява възпалението в белите дробове, намалява натрупването на слуз, подобрява белодробната функция и отваря дихателните пътища.

Халотерапия – терапия със сол проявява своето влияние върху органите и системите, като:

дихателна система:

проявява анти-бактериални и анти-възпалителни ефекти,

изтънява и изчиства лигавицата,

подобрява активността на мукоцилиарния клирънс,

подобрява капацитета на белите дробове и функцията им,

поддържа дихателното здраве;

кожа:

осигурява намаляване на сърбежа,

способства за зарастване на малки разкъсвания и драскотини,

намалява и изчиства отока при пост-хирургически белези,

редуцира и възстановява възпалената кожа;

имунна система:

подобрява бързината на имунния отговор;

 психо-емоционално състояние:

намалява стреса,

въздейства положително върху сърдечно-съдовата система,

осигурява релакс и подмладяване.

Освен това, терапията със сол отпуска мускулите и подпомага заздравяването на белите дробове при хора, които са спрели тютюнопушенето.

Приложение на халотерапия – терапия със сол

Халотерапията е ефективна при следните заболявания:

повечето заболявания на дихателната система, включително:

 инфекции на дихателните пътища,

астма,

алергичен и хроничен бронхит,

чести настинки,

фарингит,

възпаления на синусите,

ринит,

тонзилит (възпаление на сливиците),

пневмония след остър стадий,

ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест);

различни типове алергии, включително:

алергия към домашен прах и мухъл,

сезонни алергии,

сенна хрема,

алергични кожни реакции;

някои кожни заболявания, като:

псориазис,

дерматит (екзема),

акне,

невродермит (атопичен дерматит);

психосоматични състояния, включително:

стрес,

умора,

безсъние,

изтощение,

главоболие,

раздразнителност и други.

други състояния и заболявания:

инфекции в устната кухина,

артрит,

задух и стягане в гърдите,

инфекции на ушите,

пушаческа кашлица,

чести вирусни инфекции,

слабост на имунната система,

кистозна фиброза,

хипотиреоидизъм.

Успокоявайки и осигурявайки спокоен сън, халотерапията може значително:

да намали хъркането, което е полезно както за пациента, така и за околните.

Халотерапия при деца

Солната терапия е изключително подходяща и препоръчителна за деца.

Тя е:

напълно безопасна,

изцяло освободена от медикаменти,

неинвазивна,

без странични ефекти и потенциални рискове за здравето.

Клиничните изследвания са показали, че децата реагират много по-бързо, ефективно и интензивно към халотерапията.

Халотерапията е лесно приложима при децата – изградени са специални солни стаи, снабдени с различни играчки и съоръжения, сред които те се чувстват удобно и дори не усещат, че са подложени на някаква форма на лечение.

Изследвания в Европа показват, че 85-95% от децата са имали осезаемо подобрение още след първите няколко сесии, което се наблюдава и в дългосрочен план.

Родителите са съобщили, че дори след 10-12 месеца все още е имало значително подобрение в състоянието им, а приема на медикаменти е бил намален с близо 65-75%.

Лечението е подобрило качеството на живот на децата със сериозни дихателни и кожни заболявания.

Солната терапия е подходяща за деца от всяка възрастова група, като най-младите пациенти са били на 1 месец. Единствено е препоръчително по-малките да бъдат с придружител.

Халотерапия за спортисти

Белите дробове и връзката им с атлетичната дейност е може би най-важният фактор за оптимизиране на работата. Казано по-просто, спортисти, които са оптимизирали дишането си могат да постигнат по-добри резултати с по-малко въздух.

Поради тази причина, провеждането на халотерапия – терапия със сол може да подобри спортните постижения, чрез подобряване на белодробната функция, както и повишаване капацитета на белите дробове, а от там и издръжливостта.

Халотерапия за красота

Освен гореспоменатите качества (антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие), солта има свойството да засилва микроциркулацията на кожата. С тези ефекти, терапията съл сол се отразява изключително добре върху състоянието и здравия вид на кожата.

Тя става все по-мека и заздравена след всяка процедура.

Това естествено се отразява положително върху целия организъм, защото както знаем, кожата е най-външния ни орган, който защитава тялото и има още редица функции, като:

дихателна,

сетивна,

обменна,

отделителна,

терморегулаторна и др.

Противопоказания за халотерапия

Терапията със сол не е подходяща за пациенти с:

хипертиреоидизъм;

активна туберкулоза;

клаустрофобия;

сърдечна недостатъчност;

хипертония етап 2 (при стойности от и над 160/100);

остър етап на белодробни заболявания;

хронични обструктивни белодробни заболявания със симптоми на третия етап на хронична белодробна недостатъчност;

всички вътрешни заболявания с декомпенсация;

манийни и шизотипни разстройства;

кръвни заболявания в остър стадий;

злокачествени заболявания.

 Ако страдате хронични заболявания, моля консултирайте се с вашия лекар, преди да проведете халотерапия.

 За по-голяма сигурност не е желателно да се провеждат процедури по халотерапия по време на бременност.

Странични ефекти

 Провеждането на халотерапия – терапия със сол може да предизвика:

засилена кашлица и

усилено отделяне на секрети, което всъщност се смята за по-скоро положителен ефект (осигурява се прочистване на дихателните пътища).

При някои хора помещаването в солни стаи или пещери може да предизвика дразнене на очите. За такива пациенти се препоръчва престоя в солната стая да става със затворени очи, което допълнително може да засили техния релакс.

Терапия със сол в домашни условия

Инхалатор с хималайска сол

Метод за провеждане на солна терапия у дома е чрез инхалатор със сол. Хималайски солни кристали се поставят между порцелановите филтрите на устройството. Когато вдишваме, влагата от преминаващия въздух поглъща микроскопични по размер солни частици от кристала, които след това преминават в дихателната система.

Лампа от хималайска сол

 Друг много полезен вариант за провеждане на солна терапия в домашни условия е използването на лампа от хималайска сол. Представлява къс от тази прекрасна сол, в който е поставена крушка или свещ.

При нагряването, от повърхността на лампата се отделят фини частици, които преминават във въздуха. Така го прочистват, освежават и зареждат с отрицателни йони.

Освен това, лампите от хималайска сол са изключително красиви и генерират топла, романтична светлина.

Повече информация за тези уникални лампи може да намерите тук:

Лампа от хималайска сол

Все пак е добре да знаем, че халотерапията има предимно профилактично и подпомагащо основното лечение действие. При сериозни състояния и заболявания да не се прекратява назначената от лекуващия лекар терапия.

Солната терапия е ефективна при лечение на различни заболявания на горните и долните дихателни пътища (астма, бронхит, емфизем, кистозна фиброза), кожни болести (екзема, псориазис и други), както и за възстановяване от умора и изтощение. Халотерапията е естествен, безмедикаментозен, холистичен и приятен метод за подобряване на физическото състояние при различни заболявания и профилактика при хора от всички възрасти. Ефектът се постига чрез вдишването или попадането върху кожата на сух солен аерозол. След солната терапия може да се появи кашлица или хрема, което се приема като естествен механизъм на организма да се изчисти от ненужните секрети. Солната терапия не е свързана с физическа болка, неприятни усещания, психологически проблеми или такива, които са в разрез с добрите нрави или морално-етичните норми. Проведени са много клинични изследвания и резултатите показват, че след серия от процедури, завършени в рамките на определен период от време (два пъти седмично), дишането на пациентите става по-лесно, симптомите като кихане, кашляне, хрипове и задух са подобрени, а употребата на медикаменти значително е намаляла. Забранено е провеждане на солна терапия при остри респираторни вирусни инфекции с висока температура и интоксикация, остър стадий на заболяване на дихателните пътища, активна белодробна туберкулоза, емфизем или ХООБ в трети стадии, сърдечна или белодробна недостатъчност, епилепсия, активно кървене, кашлица с кървене, рак, тежки нарушения на други органи и системи, психически заболявания. Не се препоръчва по време на първите три месеца от бременност. За посещение след тях, се препоръчва консултация с лекар.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.