Проф. д-р Филип Куманов д.м.н. - ендокринолог и андролог гр. София

24940
ИЗТЕКЪЛ АБОНАМЕНТ

Прегледи само след предварително записване на номер 0888641516 

Проф. д-р Филип Куманов – Специалист по ендокринология и андрология
Професор д-р Филип Куманов получава средното си образование в Софийската немска гимназия. Завършва медицина в София. Защитава дисертация на тема “Пролактинова секреция при мъжки хипогонадизъм”. Има призната специалност по вътрешни болести и по ендокринология и обменни заболявания. Хабилитиран е по ендокринология през 1991г.


На 19. 3. 2008 г. защитава дисертация на тема “Онтогенетични аспекти на тестикуларната недостатъчност” за присъждане на “доктор на медицинските науки”. На 24.03.2009г. е избран за Професор по ендокринология.
Има над 250 оригинални статии, обзори, глави от учебници по ендокринология и участия в национални и международни форуми.
Автор на монографията “Климактериум у мъжа?” (2002 г.) – единствена засега у нас и една от малкото в света по тоя проблем!
Цитирания на трудове на д-р Куманов в научни издания: над 600 цитирания в чужбина и България..
Научните му интереси са в областта на репродуктивната ендокринология, андрологията и невроендокринологията. Специализирал в Мюнхен и Рим.
Професор д-р Филип Куманов многократно е посещавал и изнасял лекции пред лекари в Римския университет, в Хумболдтовия университет в Берлин, както и в Кливлъндската клиника( Кливлънд, Охайо – Cleveland Clinic Foundation).
Член на:
- Европейската академия по андрология;
- Европейското дружество по ендокринология (ESE);
- Американската Асоциация на Клиничните Ендокринолози.
Преглежда и лекува: Заболявания на тестисите, полова слабост, преждевременна (бърза) еякулация и нарушения на ерекцията, заболявания на щитовидната жлеза (гуши), прекомерно окосмяване, нарушения на пубертета у момчета и момичета, болести на хипофизата и на надбъбречните жлези, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, уголемени млечни жлези у момчета и мъже (гинекомастия).

ЗАБОЛЯВАНИЯ
Захарен диабет и затлъстяване
Много разпространени нарушения, които водят до увреждане на целия организъм, ако своевременно не се вземат мерки. Засягат на първо място сърцето и съдовете, а също пикочо-половата система. Лечението се извършва след щателна диагноза с диета, а също при нужда и със съвременни медикаментозни средства
Някои чести ендокринни заболявания

Заболявания на тестисите

  • Безплодие при мъжа и ендокринен стерилитет при жената
  • Крипторхизъм

Това е състояние, при което жлезата е задържана някъде по пътя на естествено пренатално придвижване от долния полюс на бъбрека до дъното на скроталната торбичка, т. е отнася се за непълно смъкване. Това е най-честото вродено отклонение у новородените момчета.

Нарушения на пубертета
Пубертетът при момичетата настъпва между 8 и 14 години, т. е. около 2 години по-рано отколкото при момчетата. И при двата пола, обаче, могат да се наблюдават преждевременен или закъснял пубертет, като и в двата случая е необходимо диагностично уточняване.

Полова слабост и безплодие у мъжа
Безплодието (инфертилитетът) е състояние, при което са безуспешни опитите за забременяване в разумен срок- обикновено 12 месеца. В западните страни, а също и у нас близо 15% от двойките в репродуктивна възраст нямат деца против волята си. В около 40% от случаите вината е у мъжа, приблизително съшият дял се пада и на жената, а в 20% от случаите- репродуктивни проблеми имат и двамата в съответната двойка. До голяма степен проблемът за профилактиката на безплодието зависи от обществото, което трябва да стимулира създаването на потомство в млада възраст.

Повишено окосмяване
Повишеното окосмяване е често и мъчително оплакване у женския пол. Макар че се възприема повече като козметичен дефект, в редица случаи причината е ендокринна. Само правилното лечение на основната яйчникова или надбъбречна патология, може трайно да отстрани този симптом. Същевременно не трябва да се забравя, че повишеното окосмяване (хирзутизмът) може да бъде ранен симптом на злокачествено заболяване (например андроген-продуциращ тумор на надбъбрека).

Заболявания на щитовидната жлеза
Сред най- честите заболявания на щитовидната жлеза спада ендемичната гушавост. Тя принадлежи към йод-дефицитните заболявания, от които в света страдат над 1 милиард души. Широко разпространени са и понижението (хипотиреоидизъм), както и свръхпродукцията (хипертиреоидизъм) на тиреоидни хормони. Много висока е и честотата на субклиничния хипотиреоидизъм, който е рисков фактор за атеросклероза, както и честа причина за развитие на депресия, нарушение на паметта, нарушения във функционирането на сърдечносъдовата система.

Гинекомастия (уголемени гръдни жлези)
Появява се през пубертета или в зряла възраст при някои мъже. В определени случаи може да бъде симптом на сериозен здравен проблем. Необходима е консултация с ендокринолог.

Говорими езици Английски , Немски , Руски

kniga 

Под редакцията на Проф. Д-р Филип Куманов е отпечатана най-новата книга в САЩ и разпространяваща се електронно и печатно: "Монография за медицинските и психологичните проблеми на младежите по време на пубертета". Под редакцията на Проф Куманов, автори на 19-те глави на монографията, са учени от 11 страни!
Монографията е сред 25-те най-продавани медицински издания на издателството Springer за 2017 година, поради което Проф. Д-р Филип Куманов бива отличен.
Ню-йоркската научна преса даде вече едно цитиране и една положителна рецензия!

Статия от Проф. д-р Филип Куманов, дмн 
Скорострелно или достойно израстване в науката - вестник Стандарт , 12.4.2016
Prof. Dr. Philip Kumanov - Endocrinologist and Andrologist, Sofia
Проф. Д-р Филип Куманов - Эндокринолог и андролог, София
Prof. Dr. Philip Kumanov - Endokrinologe und Androloge, Sofia

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.