9 коремни болки, които не бива да пренебрегвате

Ако болката в стомаха е внезапна, това може да е тревожен сигнал. Как да различим обикновения спазъм от някой сериозен проблем? Вижте кои 9 коремни болки, които не бива да пренебрегвате.

 1. Болка около пъпа
  Възможна причина: запек или газове
  Какво можете да направите?  Вземете лаксатив или медикамент против образуване на газове. Ако болката продължава повече от две седмици, имате нужда от лекарско мнение.
 2. Парене над слънчевия сплит
  Възможна причина: гастроезофагеален рефлукс
  Какво можете да направите? Вземете хапче против киселини и избягвайте мазните храни. Ако в продължение на няколко седмици паренето не изчезва, потърсете лекарска помощ. 
 3. Внезапна болка около пъпа, придружена с гадене, температура, повръщане, втвърдяване на коремните мускули
  Възможна причина: апандисит
  Какво можете да направите?  Бързо в болницата! Апандиситът трябва да бъде третиран, без да се губи време, защото може да се спука и да се инфектират вътрешните органи. Втърдяването на коремните мускули е знак, че инфекцията е започнала да се разпростира.
 4. Внезапна болка в дясната част на коремната област
  Възможна причина: жлъчни камъни или възпаление на жлъчката
  Какво можете да направите? Ако болката не преминава и се усилва  след консумация на мазни храни, консултирайте се с вашия лекар. 
 5. Внезапна болка под пъпа, която се разпространява встрани
  Възможна причина: проблем в дебелото черво или уринарна инфекция
  Какво можете да направите? Ако болката става все по-силна, посетете лекаря, който ще предпише диагностициращи изследвания или ще ви изпрати в спешното отделение.
 6. Внезапна болка в долната лява част на корема, придружена с температура и гадене
  Възможна причина: болеста на Крон,  язвен колит или дивертикулит
  Какво можете да направите? Консултирайте се с лекаря, най-вероятно той ще предпише колоноскопия. Възможно е да се наложи продължително лечение.
 7. Внезапна болка, придружена с диария и кръв в изпражненията
  Възможна причина: блокиране в червата, спукан апандисит или кървене в дебелото черво
  Какво можете да направите?  Това са симптоми на вътрешен кръвоизлив. Незабавно трябва да ви закарат в болница.  
 8. Бавно настъпваща, продължителна болка, понякога придружена с гадене, запек и подуване на корема
  Възможна причина: хронично заболяване като непоносимост към лактоза, синром на раздразненото черво, язва или болестта на Крон
  Какво можете да направите? Личният ви лекар ще ви насочи към гастроентеролог за подробни изследвания и лечение.
 9. Внезапна коремна болка, придружена с виене на свят и припадък
  Възможна причина: при по-възрастни пушачи с хипертония тези симптоми говорят за аневризма на коремната аорта
  Какво можете да направите? Аневризмата може да доведе до смъртоносен кръвоизлив. Незабавно трябва да ви откарат в спешно отделение!

Източник: zdrave.rozali.com

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.