8 храни, които подсилват имунитета

През последните няколко дни с пълна сила ни беше напомнено, че лятото си е отишло и трябва да се подготвяме за по-студените месеци. Въпреки че метеоролозите ни уверяват, че октомври ще бъде с високи температури, есента вече е тук и това означава, че е добре да помислим за имунитета и неговото подсилване.

Освен противогрипни лекарства и ваксини, храните, които ядете, също могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система. „Това, с което се храним, е от решаващо значение за цялостното ни здраве“, казва Джанин Суфронт пред Insider. Тя добавя, че здравословните храни могат да помогнат на тялото да се пребори с болестите.

Разбира се, не трябва да разчитате само на храните, за да се справите с вирусите. Но в допълнение към превантивното поведение, като често миене на ръце и противогрипни ваксини, здравословните храни могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с болест.

„Въпреки че няма нито една храна или добавка, която директно да предотврати заболяването, можете да подкрепите имунната си система като включите храни с полезни хранителни вещества, които играят роля за здравето и целостта на тъканите“, обяснява Суфронт.

Ето кои храни да хапвате за по-силен имунитет

  1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали или грейпфрути са пълни с витамин С, който е добре известен със заздравяването на имунната система. Зрелите жени трябва да приемат по 75 mg витамин С на ден, а мъжете – 90 mg.

За справка, един среден портокал осигурява около 70 mg, един грейпфрут – около 80 mg, а един лимон предоставя около 30 mg. Витамин С помага на тялото да възстанови тъканите и поддържа кожата и кръвоносните съдове в добро здраве. В допълнение, той е важен антиоксидант, което предотвратява увреждането на клетките и подобрява имунната функция.

  1. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зелено зеле са наситени с витамин А, който е важен за имунната функция. Мъжете се нуждаят от препоръчителни 900 микрограма всеки ден, докато жените – от 700 микрограма.

Примерно 30 грама суров спанак съдържа 469 микрограма, 118 грама сготвено къдраво зеле осигурява 190 микрограма, а 100 грама зелено зеле предоставят на организма 90 микрограма витамин А.

Според проучване от 2018 година, учените правят извод, че витамин А е полезен за имунитета, но не разбират защо. Те вярват, че той влияе върху производството на костен мозък, който произвежда имунни клетки като лимфоцити. Това са вид бели кръвни клетки, които могат да помогнат за борба с инфекциите.

Друго изследване от 2019 година пък установява, че листните зеленчуци са богати на диетичен нитрат – органично съединение, което има противовъзпалителни свойства и може да помогне за регулиране на имунната система.

  1. Червени чушки

Червените чушки са особено полезни за здравето на имунната система. През 2020 година „Европейското списание за клинично здраве“ публикува статия, препоръчваща включването на този вид зеленчук като част от здравословната карантинна диета. Причината е, че той съдържа витамините А и С. Освен това, чушките съдържат и бета-каротин, който помага на организма да произвежда витамин А.

  1. Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на протеин и помага за поддържането на здрави кости и кожа. „Здравите тъкани са първата бариера срещу инфекцията“, казва Суфронт. Когато кожата ви е здрава, тя предпазва от навлизането на вредни бактерии или вируси.

В допълнение към осигуряването на протеини, повечето кисели млека съдържат жива култура, която представлява бактерии, подобряващи здравето на чревния микробиом. Проучване от 2015 година заключава, че здравето на чревния микробиом влияе върху имунната функция и допринася за способността на човек да се предпазва от инфекции.

„Киселото мляко и кефирът са добри източници на пробиотици, които също могат да имат положителен ефект върху имунитета“, обяснява Суфронт пред Insider.

  1. Зелен чай

Зеленият чай има много високо съдържание на катехини и полифенол – антиоксиданти, които помагат за предотвратяване увреждането на клетките. По-здрави клетките ще позволят на тялото да има по-добър имунен отговор към вируси и инфекции.

Катехините от зеления чай могат да подобрят реакцията на Т-клетките, които атакуват вирусите. Повишаването на техния брой се свързва с подобрен имунен отговор. Полифенолите пък помагат за по-бързото сигнализиране при навлизане на вирус. Това е изключително полезно за незабавното реагиране на имунната система.

  1. Джинджифил

Джинджифилът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той поддържа имунната система и дори може да бъде ефективен за предотвратяването на ракови заболявания. Суфронт препоръчва да се придържате към приема на пресен джинджифил. „По този начин той е по-ефективен и по-полезен“, казва тя.

  1. Чесън

В продължение на векове хората използват чесън за по-добро здраве, предполагайки, че той може да помогне при сърдечни заболявания, висок холестерол, настинки и грип. Ползите за здравето се коренят в алицина – съединение, което се отделя при рязането или натрошаването на чесъна. То, както и антиоксидантите, помагат за борба с инфекциите и поддържат здравето на имунната система.

  1. Куркума

Имунните ползи от куркумата са свързани с куркумина – компонентът, който придава тъмножълтия цвят на подправката. Той има способността да модулира имунната система, като активира някои от свързаните с имунитета клетки и намалява ефекта на някои възпалителни съединения. Куркумата може да бъде полезен имуностимулант. Тя спокойно може да се добави към чайове или да се включи в готвенето.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.