8 съвета за справяне с паниката

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Все повече стават хората, страдащи от паническо разстройство. Всеки, сблъсквал се с него, знае колко ужасяващи могат да бъдат, както физическите симптоми, така и психическите преживявания. Проблеми като обезсилващо главоболие, недостиг на въздух и ускорено сърцебиене, правят


дори най-простите ежедневни задачи да изглеждат като невъзможни действия.

При хората без такова разстройство - проблемите с работата, финансите и всеки по-сериозен стрес, могат да доведат до същите симптоми и чувства.

Има обаче начини за лечение и управление на това състояние.

Експертите дават съвети за справяне с тревожността по време на паник атака:

1. Наплискайте се с вода

Едно от най-лесните неща, които можем да направим е да потопим ръцете си в студена вода или да наплискаме лицето си с нея. Сензорната стимулация със студена вода помага за разсейване от тревожните чувства, които ни завладяват и облекчава повишените нива на кортизол.

2. Физическа активност и правилно дишане

Когато паниката ни завладее е трудно да останем на едно място. Физическата активност в такъв момент винаги помага за сваляне на тревожността. Не е нужно да правим някакви сложни упражнения, достатъчно е просто да се раздвижим и да дишаме дълбоко. Правилното и дълбоко дишане е от голяма полза в такава ситуация. Трябва хубаво да вдишаме и след това бавно да издишаме въздух. След няколко минути тревожността ще намалее.

3. Повтаряне на успокояващи фрази

Заедно с дълбокото дишане, специалистите съветват да си повтаряме успокоителни фрази, от рода на: „Аз съм в безопасност и съм обичан ". Достатъчно е да ги повторим бавно няколко пъти, за да се почувстваме по-спокойни.

4. Позволете си да чувствате тревожност

Да, звучи абсурдно, но понякога колкото повече се борим с паниката, толкова по-лошо става, казват експертите. Вместо това, трябва да признаем, че чувстваме безпокойство и си позволим да се чувствате неудобно. Това звучи страшно, но тревожността остава закотвена, когато се съпротивляваме на нейното присъствие. Тя може буквално да се движи през нас и извън нас в момента, в който ѝ го позволим.

5.Плачете

Ако ни се плаче, трябва да плачем. Изследванията показват, че плачът може да бъде терапевтичен и често е знак, че има емоции, които трябва да бъдат освободени. Често безпокойството е отговор на потисната скръб, обясняват специалистите. В този случай, съзнателното ни разрешение да поплачем, може да ни предложи катарзиса, необходим за успокояване на нервната система.

6. Дайте си почивка от социалните мрежи

Хората, страдащи от тревожност често се чувстват претоварени от информация. А социалните мрежи спомагат за това. И ни карат да гоним постигането на един съвършен образ, който не съществува в реалността. Друга пагубна тяхна функция е даването на грешна информация понякога. В това число и такава, свързана с тревожните разтройства, от които страдаме. Специалистите смятат, че все пак присъединяването към групи за справяне с проблема в интернет, понякога ни помагат да не се чувстваме сами в битката с това състояние.

7. Не мислете за симптомите

На практика е много трудно да го постигнем, тъй като те са най-плашещата част от ситуацията. Звучи трудно, но действа. В наша помощ в такъв момент е броенето или фокусирането върху различни цветове. Това ще разсее вниманието ни и ще намали дистреса.

8. Напишете проблемите си

Специалистите твърдят, че ако напишем страховете, които ни тревожат в момент на паника на един лист, това действа като терапия за безпокойството. Тъй като по този начин по-лесно можем да видим дали тези страхове са реални или ирационални(каквито са в повечето случаи).

Паническото разстройство е вид тревожно разтройство, състоящо се от повтарящи се епизоди на интензивен ирационален страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки. Симптомите по време на паническите атаки включват: чувство, че нещо лошо има да се случи, желание за бягство (свързано с прилив на адреналин), 
чувство, че губиш контрол, полудяваш или умираш, чувство за нереалност (деперсонализация), промени в сърдечната дейност или пулса, недостиг на въздух, замаяност и др. 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.