7 ситуации, в които да избягвате пиенето на вода

Постоянно четете и чувате, че трябва да сте хидратирани. Пиенето на много вода е важно за правилното функциониране на органите, а в горещините е още по-важно да поемате повече течности. И все пак като всяко нещо и пиенето на вода има своите „ограничения“ или по-точно указания кога е и не е подходящо да го правите.

Ето няколко ситуации, в които трябва да избягвате приемане на вода:

Преди лягане

Ако пиете вода или други течности преди лягане, има голяма вероятност сънят ви да се наруши, защото ще ви се приходи до тоалетна. Освен това бъбреците работят по-бавно нощем, така че ако поемате вода през нощта, сутринта може да сте подути.

По време на интензивна тренировка

При интензивни тренировки телесната температура се покачва. Колкото и да ви е топло, не се опитвайте да компенсирате с повече вода, защото ще се засили потенето и изкарването на електролитите от тялото. В резултат на това е възможно да получите главоболие, гадене, прилошаване. Също така хората, които имат сърдечни заболявания могат да ги задълбочат, ако приемат вода при интензивен спорт. Течността трябва да се поема след края на тренировката и по-добре да е заредена с електролити.

При безцветна урина

Ако урината ви е безцветна, това е знак, че прекалявате с приема на течности. Вероятно пиете повече от необходимото количество вода през деня, дори когато не сте жадни. Тази екстремна хидратация на тялото може да доведе до понижаване на нивата на натрий в организма, което не е никак здравословно.

Да намалите усещането на лютост

Никога не се опитвайте да погасите пожара от люти чушки в стомаха си с вода, тъй като усещането за парене се причинява от молекула, наречена капсаицин. Тъй като капсаицин е неполярна молекула, тя може да бъде разтворена само в други неполярни вещества като мляко.

Ако се опитате да „измиете“ лютите чушки от тялото с вода, съставена от полярни молекули, това ще позволи на капсаицина да се разпространи в устата и жлъчката и само ще влоши ситуацията.

Непосредствено преди или след хранене

Пиенето по време на хранене може да причини лошо храносмилане. Това се случва, защото в устата се произвежда слюнка с ензими, които са от съществено значение за здравословния храносмилателен процес. Консумацията на течности по време на хранене води до намаляване на слюноотделянето и поради тази причина несмилаемата храна се натрупва в тялото ви и може да стане токсична, дори ако ядете здравословни храни. Имайте предвид, че консумацията на студена вода или алкохолни напитки прави ситуацията още по-лоша.

Вода от небезопасен източник

Пиенето на вода от маркучи, обществени чешми, езера или други водоеми не е препоръчително. Това не е чиста вода и в нея има много бактерии и микроорганизми, които към момента на приема ѝ са с неясен произход и може да ви причинят куп болести – диария, натравяне, инфекция и т.н.

Подсладена вода

Подсладителите във водата са пълни с изкуствени вещества и консерванти и най-малкото може да засилят апетита ви и да доведат до напълняване.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.