7 причини защо пълнеете, дори да спортувате активно

Ако смятате, че сте опитали абсолютно всичко – диети, броене на калории, редовен кардио спорт и т. н., но все още не сте доволни от резултатите и не сте във формата, която искате, то не се отказвайте! Най-вероятно причината, поради която не можете да свалите излишните килограми се крие в нещо различно от вашия начин на хранене или от нивата ви на активност.

Ето и списък с възможните причини, поради които отслабването ви се оказва мисия невъзможна:

  1. Хормонални проблеми

През целия живот на жената тялото ѝ преминава през различни хормонални промени, докато се подготвя за пубертета, по време на бременността, раждането и менопаузата. Всички тези процеси влияят върху метаболизма и понякога могат да причинят необяснимо наддаване на тегло. Ако искате да свалите няколко излишни килограма, ще трябва да промените количеството и интензивността на физическата си активност. Някои видове спорт, които са достатъчни за жена на 20 години, невинаги са ефективни и за жени над 30 и още повече над 40 години. Също така трябва да се опитате да направите тренировките си възможно най-разнообразни: плуване, йога, аеробика, спорт и която и да е дейност, която харесвате. Общото правило е, че колкото повече напредва възрастта ви, толкова повече физическа активност ви е необходима.

  1. Ядете твърде много плодове

Плодовете се считат за здравословна храна, но трябва да се има предвид, че някои видове плодове съдържат много калории и захар, като глюкоза, фруктоза и захароза. Консумацията на твърде много калории от плодове може да е причината излишното ви тегло да не помръдва въпреки усилията ви. Ключът е да не ядете твърде много плодове. Заложете на зелени ябълки, грейпфрут, нар и ананас, които съдържат най-малко калории.

  1. Имате здравословен проблем

Повишаването на теглото може да бъде причинено и от различни здравословни проблеми: такива със стомашно-чревния тракт, поликистозни яйчници, които влияят на производството на мъжки хормони, както и от неправилна функция на щитовидната жлеза, която забавя производството на хормони. Обърнете внимание на всичко, което ви причинява физически дискомфорт. Прегледайте тялото си и направете списък с нещата, които ви притесняват. Посетете лекар, който да анализира симптомите ви, да ви постави диагноза и да ви определи лечение.

  1. Прием на лекарства

Често се случва списъкът с възможни странични ефекти на някои лекарства да е толкова дълъг, че много хора предпочитат да не го четат. Други хора смятат, че ползите от лекарствата са много по-важни от възможните им странични ефекти. Антидепресантите, противозачатъчните хапчета, антихистамините, стероидите, бета-блокерите, които се предписват за лечение на определени състояния, са примери за лекарства, които карат хората да наддават на тегло. Ако подозирате, че някои лекарства ви карат да напълнявате, не се колебайте да посетите лекар.

 

  1. Емоционално преяждане

Емоционалната зависимост от храната може да бъде в много различни форми: Награждаване на упорита работа с храна. Храната като начин за задоволяване на нуждите, които нямат нищо общо със самата храна. Храната като антидепресант. Вкусната храна ни дава положителни емоции. Намерете заместител на храната. Простото „не“ няма да е достатъчно, защото рано или късно няма да можете да устоите. Важно е да разберете какво наистина ви трябва, за да бъдете в добро настроение! Отидете на разходка, вземете гореща вана, рисувайте, гледайте филм и др.

  1. Стрес

Въпреки факта, че стресът е най-вероятно психологически, той може да повлияе на външния ви вид повече, отколкото си мислите. Много хора смятат, че чувството на стрес може да причини намален апетит и да доведе до загуба на тегло. В действителност е възможно и обратното. Когато тялото ви е под стрес, то започва да произвежда повече кортизол, хормонът, който увеличава апетита.

  1. Липса на сън

Много изследвания показват, че съществува връзка между напълняването и липсата на сън. Хората, които спят не повече от 6 часа на ден, качват с 11 килограма повече всяка година от тези, които спят минимум по 7 часа. Придържайте се към график. Колкото по-късно си легнете, толкова по-малко ефективен ще бъде сънят ви.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.