7 доказани ползи за здравето от черния шоколад

Зимата чука на вратата ни и най-вероятно голяма част от нас вече са започнали да влизат във форма. Стриктни диети и постоянните упражнения са в основата на ежедневието ни, като много от любимите ни храни вече са изключени от менюто ни. Не можем да си спомним кога за последно сме хапнали вкусна пица или пък парче шоколад. За останалото време от годината трябва да намерим начин да се насладим на сладките неща без това да влияе на диетата ни.

И тук идва черният шоколад. Той се получава от какаови зърна, които са печени, обелени и смлени до прахообразно състояние. Голяма част от мазнините им са извлечени, което прави и десертът подходящ за диетични режими. Разбира се, тук говорим за натуралния черен шоколад, който не съдържа допълнителна захар или други подсладители.

Според редица изследвания, той може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания. Освен това черният шоколад е и един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Ето защо е полезно да включите черния шоколад в менюто си

 1. Хранителен е

Ако купувате качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао, той всъщност е доста питателен. Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали. 100-грамов тъмен шоколад със 70-85% какао съдържа:

 • 11 грама фибри
 • 67% от препоръчителната дневна доза желязо
 • 58% от препоръчителната дневна доза магнезий
 • 89% от препоръчителната дневна доза мед
 • 98% от препоръчителната дневна доза манган.

Към това прибавете голямо количество калий, фосфор, цинк и селен. Разбира се, 100 грама е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества се доставят с 600 калории и умерено количество захари. Поради тази причина черният шоколад трябва да се консумира умерено.

Профилът на мастните киселини в какаото на тъмния шоколад също е отличен. Те са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мазнини. Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много по-малко в сравнение с това в кафето.

 1. Източник на антиоксиданти

САКР означава „способност за абсорбция на кислородни радикали“. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип учените установяват куп свободни радикали, които са лоши за организма, в една проба храна и виждат колко добре антиоксидантите в нея могат да ги „обезоръжат“. Биологичната значимост на САКР се поставя под въпрос, тъй като тя се измерва в епруветки и може да няма същия ефект в организма.

Струва си обаче да се спомене, че суровите, непреработени какаови зърна са сред най-добре оценените храни, които са били тествани. Тъмният шоколад е зареден с органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Тук се включват полифеноли, катехини и други. Едно проучване показва, че какаото и тъмният шоколад имат по-голяма антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото всички други тествани плодове, включително боровинки и асаи.

 1. Понижава кръвното налягане

Флавонолите в тъмния шоколад могат да стимулират ендотела – лигавицата на артериите – да произвежда азотен оксид. Една от функциите на оксида е да изпраща сигнали към артериите за отпускане, което намалява съпротивлението на кръвния поток и следователно намалява кръвното налягане. Много проучвания показват, че какаото и тъмният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, въпреки че ефектите обикновено са доста незабележими.

 1. Може да понижи холестерола

Консумирането на тъмен шоколад може да подобри важни рискови фактори за сърдечните заболявания. В контролирано проучване е установено, че какаото на прах значително намалява окисления лош холестерол при мъжете. Окисленият лош холестерол означава, че той е реагирал със свободните радикали. Това прави частицата реактивна и способна да увреди други тъкани като лигавицата на артериите в сърцето.

Съвсем логично е, че какаото намалява окисления лош холестерол. То съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които влизат в кръвта и предпазват липопротеините от окислителни щети. Тъмният шоколад също може да намали и инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като диабет и сърдечни проблеми.

 1. Може да предотврати сърдечни болести

Съединенията в тъмния шоколад изглеждат силно оръжие срещу окисляването на лошия холестерол. В дългосрочен план това трябва да доведе до по-малко холестерол, който би се настанил в артериите и би причинил сърдечни заболявания.

Всъщност няколко дългосрочни наблюдателни проучвания показват доста драстично подобрение. В изследване на 470 възрастни мъже е установено, че какаото намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с огромните 50% за период от 15 години. Друго проучване разкрива, че яденето на шоколад два или повече пъти седмично намалява риска от калцирана плака в артериите с 32%. Още едно изследване показва, че приемът на тъмен шоколад 5 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 57%.

 1. Предпазва кожата от слънчево увреждане

Биоактивните съединения в тъмния шоколад могат да бъдат чудесни също и за вашата кожа. Флаванолите могат да я предпазят от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към нея и да увеличат плътността и хидратацията ѝ. Минималната еритемна доза (МЕД) е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване зачервяване на кожата 24 часа след излагането ѝ на слънце. В едно проучване с 30 души се доказва, че МЕД се увеличава двойно след консумацията на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на 12 седмици. Ако мислите да ходите на море тази година, се заредете с черен шоколад няколко месеца по-рано.

 1. Подобрява мозъчната функция

Добрите новини все още не са свършили. Тъмният шоколад може също да подобри и функцията на мозъка. Едно проучване измежду здрави доброволци показва, че яденето на високо флаванолово какао в продължение на пет дни подобрява притока на кръв към мозъка. Какаото също може значително да подобри когнитивната функция при възрастни хора с умствени увреждания. Освен това то съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да е ключовата причина за подобряване на мозъчната функция в краткосрочен план.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.