6 причини за поява на тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите са често срещан проблем, който се появява при много хора поради няколко различни причини. При този проблем се наблюдава потъмняване на кожата под двете очи. Това може да е резултат от две дерматологични състояния:

  • Изтъняване на кожата под очите, което прави кръвоносните съдове по-видими.
  • Подпухнали очи, което води до появата на тъмни сенки.

Тъмните кръгове под очите могат да се случат по много причини и понякога може да бъдат свързани със здравословен проблем. Те също така могат да бъдат и наследствени, да се появят в ранно детство и да се влошават с напредване на възрастта. Хубавото е, че това състояние обикновено може да бъде третирано в зависимост от това, което го причинява.

Ето шест причини за тъмните кръгове под очите и как може да се справите с тях

  1. Липса на сън

Лишаването от сън може да доведе до избледняване на кожата. Това кара кръвоносните съдове под нея да станат по-видими, придавайки ви по-тъмен вид. За да се справите с този проблем, трябва да спите поне 7 часа на денонощие.

  1. Стареене

С напредването на възрастта тъканта около очите започва да изтънява, което ги прави подпухнали и подути. Има някои медицински лечения, които могат конкретно да се справят с този проблем, като филъри и лазерна терапия. Не всеки обаче е подходящ за тези процедури, така че трябва да говорите с вашия лекар преди да направите подобен избор.

  1. Алергии

Алергиите и сухотата на очите също могат да допринесат за появата на тъмни кръгове под очите. Когато имате алергична реакция, тялото ви отделя хистамини, което може да причини сърбеж и зачервяване на очите. Това може да ви накара да разтриете окото си и по този начин да увеличите симптомите и да допринесете за появата на тъмни кръгове.

Ако изпитвате други признаци на алергия като сърбеж в очите, кихане или запушен нос, то това състояние може да се превърне и в причина за появата на тъмните кръгове. Приемането на антихистамин може да помогне за намаляването на симптомите на алергия, които могат да изострят наличието на тъмни кръгове.

Запомнете, че лекарството е ефективно само ако алергиите са причина за вашите тъмни кръгове. Не се препоръчва приемането му, ако не сте алергични към нещо.

  1. Наследственост

Докато тъмните кръгове може да бъдат причинени от различни фактори, те също така могат да бъдат и наследствени.

Проучване от 2015 година изследва физиологичните фактори и факторите на начина на живот, допринасящи за появата на тъмни кръгове. Изследването се е провело сред населението на Бразилия. Учените установяват, че фамилната анамнеза е най-важният фактор, свързан с тъмните кръгове и че средната възраст за появата им сред участниците е 24 години.

Генетиката може да определи няколко фактора, които допринасят за тъмните кръгове. Това са нивата на колаген и производството на меланин.

Колагенът е протеин в тялото, който помага да се поддържа еластичността на кожата и намалява появата на бръчки. Меланинът, от своя страна, обединява в себе си тъмнокафяви и черни пигменти в кожата. Появата на черни кръгове често се нарича и генетична хиперпигментация и може да бъде лекувана от дерматолог.

  1. Дефицит на желязо и анемия

Анемията е медицинско състояние, характеризиращо се с недостатъчно количество червени кръвни клетки. Обикновено се дължи на липсата на желязо в хранителния план. При това състояние кръвните клетки не могат да пренесат достатъчно кислород до тъканите на тялото, включително тези под очите. Това може да доведе до появата на тъмни кръгове.

Изследване от 2014 година установява, че около половината от 200 пациенти с тъмни кръгове са имали желязодефицитна анемия. Въпреки че справянето с анемията не помага за пълното премахване на кръговете, някои от участниците споделят за подобрение, когато анемията им е излекувана.

Признаците на анемия включват умора, световъртеж и бледа кожа. Ако смятате, че може да сте анемични, потърсете медицинска помощ. Вашият лекар може да предложи прием на добавки с желязо. Здравословната диета с богати на желязо храни, като спанак, боб и морски дарове, може да предотврати и да лекува анемията.

  1. Пушене и пиене

И пушенето, и пиенето могат да увеличат тъмните кръгове. Алкохолът може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове под очите, което прави потъмняването да изглежда по-забележимо. Той също така може да повлияе негативно на съня, което може да изостри появата на кръгове.

Въглеродният оксид в цигарите лишава кожата ви от кислород. Това може да я направи по-тъмна на места, където тя е по-тънка, като например под очите. Пушенето ускорява стареенето на кожата, като разгражда колагена.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.