6 причини да забравяте често

С възрастта способността ни да помним намалява. Има здравословни състояния като деменция, които са свързани със загуба на памет и към които сме по-склонни в третата възраст. Но трябва ли да се тревожите, ако сте в разцвета на силите си и осъзнаете, че започвате да забравяте? Това не означава задължително, че страдате от някакво заболяване. Причините да не помните някои неща може да са различни и временни и се дължат на редица фактори. Например:

Разсеяност

Случвало ли ви се е да пазарувате в супермаркета и да говорите по телефона. Когато излезете вероятно ще забележите, че сте пропуснали част от набелязаните предварително покупки. Това е съвсем нормално, тъй като мозъкът ви е бил фокусиран върху разговора.

Силни шумове от ремонти, клаксони, бормашини и т. н. също могат да ви разсеят и по средата на разговора да загубите мисълта си.

Липса на достатъчно сън

Когато не сте се наспали, вие трудно се концентрирате. Мозъкът е изморен и му коства много усилие да извършва елементарни функции. При липса на достатъчно сън, може да очаквате и висока раздразнителност и честа смяна на настроенията.

Липса на витамин В12

Ако имате липса на витамин В12, мозъкът и нервните клетки не могат да работят както трябва. Недостигът на витамин В12 може да доведе до анемия. Следователно може да имате проблеми с концентрацията.

Стрес и тревога

Стресът и безпокойството затрудняват концентрацията и заключват усвояването на нова информация и умения. Това се случва, когато сте склонни да се съсредоточите върху проблеми, които ви притесняват, а не върху други неща, които е по-необходимо да запомните. Останете спокойни и продължете! Говорете с близките си или потърсете професионален съвет, ако имате нужда от помощ.

Липса на физическа активност

Тренировките поддържат не само тялото, а и ума. Упражненията облекчават стреса, както и подобряват притока на кръв към мозъка ви и увеличават добрите мозъчни химикали, които помагат за подобряване на паметта и съня ви.

Употреба на алкохол, наркотици или лекарства

Алкохолът в по-големи количества може да има седативен ефект. Същото влияние имат и наркотиците и някои лекарства. Под тяхно влияние мозъкът губи контрол, действа и помни хаотично.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.