6 мита за ваксините

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

От времето, когато английският лекар и биолог Едуард Дженър прилага първата ваксина в света, с която започва епичната битка срещу смъртоносната едра шарка, са изминали около 200 г.

Днес по данни на СЗО в световен мащаб едно на всеки 5 деца все още не получава рутинни животоспасяващи имунизации, а около 1.5 милиона деца все още умират всяка година от болести, които могат да се предотвратят чрез ваксини, които вече съществуват.

С риск да предизвикам всезнаещите лаици, които имат мнение във всяка или почти всяка област, ще се опитам да оборя някои от митовете за вредата от ваксините.

• Във ваксините има алуминий

 Алуминият е третият най-често срещан метал в околната среда.

Има го в питейната вода, в доста храни, а при използването на алуминиеви съдове, той се отделя в малки количества в храната. В някои ваксини, чиято роля е да предизвикат по-бърз имунен отговор, има алуминий.

Ако детето ви има всички задължителни ваксини, от тях то ще е “получило” 4 милиграма алуминий за 6 месеца. Ако го кърмите, за същия период, ще получи над 10 мг., а ако яде адаптирано мляко – над 100.

• Във ваксините има живак

Живакът е метал, който често стряска хората повече от необходимото. Използването му във ваксините е било с цел да се „консервират“.

Още в началото на 90-те е имало майки, които са били силно против и живакът е премахнат като консервант.

След премахването му същите майки пощуряват двойно повече, смятайки, че щом е премахнат, наистина е бил вреден.

Доказано е, че живакът под формата на тимерозал не е вреден за здравето. Но въпреки това той е премахнат от съвременните ваксини.

• Във ваксините има формалдехид

Той се използва за „убиване“ на вирусите или бактериите, от които се „правят“ ваксините. Следва етап на пречистване, след който от формалдехида има само следи. Много по-малко отколкото има по принцип в кръвта.

• Във ваксините има желатин
Има, използва се за стабилизатор и е хидролизиран, “пречистен”.
Най-сериозните последствия от него са описани като „зачервяване за около час“ на мястото на инжектирането.

• Ваксините причиняват аутизъм
Няма никакви сериозни експериментални или клинични доказателства за това. Никакви!
Всъщност повечето хора рядко знаят какво точно е аутизъм, ако не броим беглата и противоречива информация от “Уикипедия”.

• “Ако моето дете не е ваксинирано, с какво пречи то на вашите ваксинирани деца?”

Мен лично ме е срам да отговарям на подобен въпрос. Ако някой го задава сериозно, си мисля, че е абсолютно безсмислено да го засипвам с научни аргументи.

Естествено има и противопоказания за ваксиниране.
Ето някои от тях:


Временни противопо­казания за поставяне на ваксини:

- Остро заболяване с температура. Ваксинирането се измества обикновено с 2 седмици до пълното възстановяване на детето.
- Общо неразположение на детето при пробиване на зъби, съпроводено с ниска температура.
- Много ниско тегло (под 2 кг) при недоносените бебета. Изчаква се да достигнат възрастта по термин или да качат над 3 кг.

Абсолютни противопо­казания за ваксиниране:

  • Сериозно прогресиращо заболяване на нервната система.
    - Тежка форма на алергия (в обострен период).
    - Имунодефицитни състояния (за ваксиниране с живи ваксини).
    - Тежка реакция при поставяне на предишна ваксина.
    - Алергия към белтък от кокоши яйца или мая (за ваксините, които ги съ­държат).

 

 

Източник:noviteroditeli.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.