6 здравословни ползи от куркумата и как да я включите в диета си

Куркумата е основен елемент в традиционната медицина от хиляди години. Сега съвременната наука потвърди някои от ползите за здравето на подправката, включително нейните противовъзпалителни свойства и ролята на антиоксидант.

Куркиминът - активен химикал, който придава жълтия цвят на куркумата - е отговорен за повечето от тези ползи, но е труден за абсорбиране от тялото. Следователно ползите за здравето от куркумата все още се изследват, но има доказателства, че подправката е полезна в ограничени количества.

Ето 6 здравословни ползи от куркуматаНамалява възпалението

Възпалението е естествен отговор на имунната система и се появява всеки път, когато тялото е наранено. То изолира наранената зона от другите здрави тъкани, като я увива в щит от бели кръвни клетки, за да започне да се лекува. В някои случаи обаче възпалителната реакция на организма започва без нараняване или друг проблем.

Ако възпалението стане хронично или прекомерно, това може да доведе до трайно увреждане и масив от хронични заболявания, включително проблеми със сърдечната система и диабет. Симптомите на остро възпаление включват зачервяване, болка, подуване и затопляне на ранената зона.

Медицинско изследване от 2017 година установява, че куркуминът облекчава възплаението при пациенти с остеоартир. Това е хронично заболяване, характеризиращо се със скованост на ставите и случайни възпаления. Пациентите, които приемат 1000 mg куркумин на ден в продължение на 12 седмици, наблюдават намаляване на симптомите на възпаление като сутрешна скованост, подуване на ставите и други.

Антиоксидант

Според медицинско изследване, направено през 2018 година, куркуминът действа като антиоксидант.

Антиоксидантите са стабилни молекули, които уравновесяват ефекта на свободните радикали в организма. Свободните радикали идват както от естествените метаболитни процеси като храносмилането, така и от външни източници като замърсяване и цигарен дим. Когато броят на свободните радикали и антиоксидантите се балансира в организма, първите помагат за борбата с патогените.

Когато това равновесие се разруши, възниква осксидативен стрес. Тогава свободните радикали започват да увреждат протеините, мастните тъкани и клетъчната ДНК. С течение на времето, това непрекъснато увреждане може да доведе до заболявания като диабет и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Изследване от 2012 година, направено сред пациенти с наследствено кръвно заболяване, приемът на 500 mg куркуминоиди на ден в продължение на 12 месеца намалява нивата на оксидативен стрес.

Намалява риска от рак

Много изследователски проучвания върху куркумина са фокусирани върху потенциала му за лечение или облекчаване на симптомите на различни видове рак. Тъй като има зависимост между хроничното възпаление и развитието на рак, противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумина могат да се окажат полезни в борбата с болестта.

Медицински доклад от 2019 годидна установява, че куркуминът може да предотврати пролиферацията на клетките на рак на гърдата, като по този начин забавя растежа на тумора. В същия документ се споменава, че куркуминът се изследва и като лечение на рак на белия дроб, на панкреаса и други видове.

Въпреки че резултатите са неубедителни, проучванията са открили обещаващи ефекти в изследванията върху животни. Най-голямата пречка при използването на куркумин при лечение на рак е неспособността на човешкото тяло да го абсорбира в значителни количества. Учените работят върху преодоляването на това препятствие, но докато не успеят нито куркумата, нито курмуниът се изпозлват за лечение на рак.

Подобрява сърдечното здраве

Изследване от 2020 година установява, че пациенти, които консумират между 80 и 4000 mg куркумин на ден, усещат подобрение в сърдечното си здраве. Това включва намаляване на количеството мазнини в кръвта, както и спад на общия им холестерол.

Въпреки че консумацията на 4000 mg куркумин на ден е много, понастоящем няма известни странични ефекти, свързани с подправката. Ако обаче пиете хапчета за разреждане на кръвта, трябва задължително да се консултирате с лекар преди да започнете приема на куркума.

Бори се с депресията и подобрява функцията на мозъка

Според резултатите от проучване, направено през 2018 година, консумирането на 500 до 1000 mg куркумин дневно в продължение на поне шест седмици, подобрява симптомите на депресия и намалява тревожността. Учените също са изследвали дали подправката може потенциално да лекува или предотврати развитието на инвалидизиращи невродегенеративни разстройства като Алцхаймер.

Проучване от 2008 година показва, че куркуминът може да редуцира фактори, които биха могли да доведат до болестта на Алцхаймер. Тук са включени възпаление, оксидативен стрес и образуване на бета-амилоидни плаки в мозъка.

Помага за здравето на кожата

Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркуминът може дори да подобри вида на кожата. Той има лечебни свойства, което го прави добър избор при различни кожни заболявания като витилиго, псориазис и различни екземи.

Мехлемите и други продукти, съдържащи куркумин, помагат за по-бързото зарастване на раните, подобряват разпределението на колаген и насърчават растежа на нови кръвни клетки.

Как да включите куркумата в диетата си

Безопасната консумация на куркумин включва до 3 mg/kg на ден. Той се съдържа между 3 и 6 % в куркумата, което означава, че във всяка супена лъжица от подправката има по-малко от 0.4 грама от активната съставка. И само незначително количество от това се абсорбира в кръвта.

Според диетоложката Велонда Андерсън, има много прости начини, с които да осигурите по-лесното усвоявае на куркумата. Може да добавите една чаена лъжичка към смутито си, да поръсите леко в салата си или да включите съставката в различни ястия.

Тази статия изрежда само потенциалните здравословни ползи от консумацията на куркума. За по-експертно мнение, трябва да се свържете с вашия лекар.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.