6 доказани ползи от приема на селен

Селенът е едно от жизненоважните вещества за по-силен имунитет. Благодарение на антиоксидантните му свойства, той пречиства организма от токсини, бори се с оксидативния стрес, подпомага метаболизма и работата на щитовидната жлеза.

Комбиниран с витамини като А, Е и C, той повишава защитните сили на организма и предпазва от вируси. Ето защо се препоръчва за консумация през този сезон.

Чести настинки, хронична умора, слабост и болка в мускулите, както и нарушения в сърдечната дейност, са основните симптоми при дефицит на селен в организма.

От какво количество се нуждаете на ден?

– за възрастни над 14 години – 55 мкг;

– за деца от 9 до 13 години – 40 мкг;

– за деца от 7 месеца до 3 години – 20 мкг;

– за бебета до 6 месеца – 15 мкг;

– за бременни и кърмачки – до 60 мкг.

Кои са най-големите ползи от приема на селен?

  1. Подсилва имунната система

Ако имунната ви система не работи добре, вие може лесно да се разболеете при първата потенциална заплаха за нея – бактерии, вируси, паразити и други. Приемайки селен, вие ще я подсилите, защото минералът действа като антиоксидант. Той намалява оксидативния стрес, който разрушава клетките в тялото и така понижава възпалението, с което тръгва всяка инфекция.

По данни на „Healthline“, по-високите нива на селен в кръвта се свързват и с по-силен имунен отговор на организма, което е от голямо значение, особено по време на пандемия.

Когато в тялото има недостиг на селен, имунитетът се понижава и забавя имунния отговор. Добавките, както и храните, които го съдържат, могат да повишат имунитета на хора с грип, туберкулоза и хепатит С.

  1. Той е силен антиоксидант

Когато свободните радикали атакуват тялото, те забавят работата на много органи и системи. Селенът, който има антиоксидантни свойства, се бори с тези процеси и защитава тялото от болести.

Прекомерно тютюнопушене и употреба на алкохол, както и хроничен стрес, са основните рискови фактори, водещи до повече оксидативен стрес.

Попаднал в тялото, селенът неутрализира свободните радикали и предпазва клетките от увреждане.

  1. Предпазва сърцето

По-ниските нива на селен в тялото са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Според няколко независими проучвания, цитирани от „Healthline“, когато нивото на минерала в кръвта се повиши с 50%, рискът от сърдечни заболявания намалява с 24%.

Тъй като е силен антиоксидант, той понижава възпалението – един от основните рискови фактори за увреждане на сърцето. Така например възпалението и оксидативния стрес са свързани с появата на атеросклероза или натрупване на плаки в артериите.

  1. Подпомага щитовидната жлеза

Селенът е изключително важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. В нейната тъкан има много повече от минерала, отколкото в други по-големи органи в тялото.

Минералът играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони. Щитовидната жлеза регулира метаболизма, регулира растежа и развитието на организма, ето защо е особено важно да функционира нормално.

Неслучайно при хора, които имат тиреоидит на Хашимото – вид хипотиреоидизъм (жлезата има понижени функции), имунитетът е понижен и те трябва да приемат повече селен.

  1. Поддържа здравето на мозъка

Селенът предотвратява загуба на паметта и деменция. Така например, болните от болестта на Алцхаймер имат проблеми с мозъка и не помнят много неща.

От друга страна, заради оксидативния стрес и някои други здравословни състояния, се появяват болестта на Паркинсон и множествената склероза, при които се откриват по-ниски нива на селен в кръвта.

Няколко изследвания доказват, че пациенти с алцхаймер, които приемат повече антиоксиданти чрез добавки и храни, имат по-добра памет. Минералът може да е полезен и при хора с нарушение на когнитивните функции.

Много лекари препоръчват средиземноморската диета (високо съдържание на морски дарове и ядки, богати на селен) на пациенти с алцхаймер и паркинсон.

  1. Подобрява състоянието на кожата и косата

Селенът може да се приема и при проблемна кожа. Като антиоксидант, той прочиства кожните клетки и намалява възпалението, което е основният причинител на акне. При това отпушва добре порите.

Освен това, той спомага за детоксикацията на скалпа, което е предпоставка за подобряване на растежа на косата и намаляване на пърхота. В комбинация с цинк, селенът има положително действие при хора, оплакващи се от системен косопад.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.