5 храни, които подуват корема

Ако имате усещането, че коремът ви постоянно е подут, помислете от какво се състои хранителният ви режим. Въпреки че това неприятно състояние може да се дължи на различни причини, които нямат връзка с храната, в повечето случаи тя си остава основен виновник.

Кои са храните, които причиняват подуване на корема?

  1. Млечни продукти

Въпреки че не всеки е алергичен към млечните продукти, хората, които са дори леко чувствителни към лактоза или казеин, са засегнати от подуване, след консумацията им.

  1. Глутен

Подобно на млечните продукти, някои хора са алергични към глутен. Но ако сте чувствителни към глутен или страдате от цьолиакия, възпалението, причинено от яденето на тестени изделия и зърнени храни, крие дори повече рискове от обикновено подуване.

Този симптом обаче е добър показател, че нещо не е наред.

  1. Соя

Соевите продукти могат да ферментират в червата, вследствие на което може да образуват газове и съответно да се подуе коремът.

  1. Твърде много фибри

Фибрите са нож с две остриета. Понякога имате нужда от повече фибри, за да облекчите подуването, но ако количеството им е прекалено, може да причинят подуване.

Плодовете с високо съдържание на фибри, като ябълките и крушите, съдържат пектин – водоразтворими фибри, които се разграждат бавно. Поради тази причина те оставят усещането за ситост за по-дълго, но също така подуват и корема.

Ако приемате много фибри, пийте и много вода. Това ще помогне на организма да ги обработи по-ефективно.

  1. Храни с високо съдържание на захар

Това е поредната причина да намалите консумацията на захар – тя захранва бактериите в червата, а те освобождават газове и ви подуват.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.