5 навика, които ни докарват стрес и депресия

Живеем в свят, в който получаваме почти всичко наготово с натискането на един бутон, но проблемите с психичното здраве на хората се увеличават. Миналите поколения не са имали автомобили, миялни, перални, централно отопление, доставки на храна по домовете и т.н. В днешно време хората наистина би трябвало да са доста по-свободни, а вместо това те са по-стресирани и нещастни. Това е парадокс, но той изглежда логичен, когато човек се замисли по-дълбоко за нещата.

Светът, в който живеем, е високотехнологичен и улеснен, но не и по-добър. Хората се нуждаят от чист въздух, слънчеви лъчи, полезна храна и ежедневно движение, за да се чувстват добре. Съвременният, особено градският начин на живот, не осигурява тези неща в необходимото им количество и оттам се появява кризата с психичното здраве.

По-долу ще разгледаме подробно кои наши навици могат да ни направят нещастни и депресирани:

  1. Не се движим достатъчно

Хората от миналите поколения са живели по-близо до природата (в по-малки населени места), което по подразбиране е изисквало и повече движение от тяхна страна. Сега живеем в големите градове, където не е нужно да правим нищо, освен да се качим в автомобила си (градският транспорт не е много по-различен), да се закараме до хранителния магазин или до офиса, където да прекараме дълги часове, седнали зад бюрата. Липсата на движение, освен че вреди на физическото ни здраве, увеличава склонността към тревожност и депресия.

  1. Вманиачени сме в пазаруването

Много хора в днешно време са придобили навика да купуват неща, от които наистина не се нуждаят. Някои от нас го правят, за да запълнят някаква празнота в живота си, други го правят, за да са в крак с модата. Проучванията обаче показват, че притежаването на повече и по-скъпи вещи, не може да донесе щастие на човек. Всъщност придобиването на твърде много излишни предмети, може да ни донесе безпокойство и стрес.

  1. Не се наспиваме достатъчно

Липсата на сън има пряка връзка с депресията. Човек се нуждае от качествен, 8-часов нощен сън, за да функционира правилно. Прекаляването с технологиите (особено вечер), стресът, липсата на движение, некачествената храна и много други фактори, често пречат на здравословния сън, което може да доведе до изостряне на проблемите с психичното здраве. Да не говорим, че количествата кофеин, които изпиваме през деня, за да сме тонизирани, също могат да влошат нощния ни сън.

  1. Прекаляваме със стоенето пред екраните

Не е изненадващо, че откакто мобилните технологии завладяха света, започнаха да се увеличават и психичните проблеми сред населението. Според много проучвания, хората, които прекарват часове наред в интернет и по-специално в социалните медии, са по-склонни да развият депресия.

Преди появата на смартфоните, хората разговаряха много по-често лице в лице и водеха по-задълбочени разговори. Сега сме постоянно „онлайн“, но губим връзка със себе си и с хората около нас.

  1. Не прекарваме достатъчно време навън

Ние се нуждаем от природата, за да оцелеем, но често не го осъзнаваме. Липсата на слънчева светлина означава по-малко витамин D в тялото ни, основно вещество, което помага за регулиране на настроението и имунната ни система. Доказано е, че хората, които имат навик да се разхождат в парковете, в планината, в гората, а не по градските улици, са много по-спокойни и балансирани.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.