5 знака, че не се движите достатъчно

Работата у дома си има известни предимства, но трябва да признаем, че носи повече недостатъци. След като някои от нас работят месеци наред по този начин, промените с психиката и килограмите са налице. Много хора се оплакват от излишно тегло заради по-заседналия начин на живот, други пък забелязват, че стоят по-дълго време пред компютъра или телевизора, вследствие на което имат нарушено зрение и са оформили така нареченото бирено коремче. Каквото и да си говорим, може да спим до по-късно и да сме по пижама цял ден, но със сигурност сме станали по-лениви и отпуснати заради пандемията.

Ако сте си дали малко почивка от тренировките онлайн или пък искате да мине зимата, за да станете по-активни, то вие ще мързелувате още повече. Оправданията с лошото време също не са причина да спрете да се упражнявате.

Ето 5 знака, по които тялото ви алармира, че не се движите достатъчно:

  1. Запек

Според д-р Лиза Фолдън, лицензиран физиотерапевт и треньор по уелнес начин на живот, тялото винаги ще ни е благодарно, ако не спираме да се движим. Един от основните признаци, че имате нужда от разходки и упражнения, е когато червата станат по-лениви. Появи ли се запек, то със сигурност лежането на дивана и неставането от бюрото с часове не е добър вариант.

„Застояването е чудесен начин да спрете нормалната работа на червата“, казва тя пред Eating Well. За да действат както преди, човек трябва да бъде активен повече.

Онова, което може да направите, за да предотвратите запек, е да се движите из стаите у дома и да направите кратка разходка навън в обедната почивка. Полезно е и да ставате от време на време и да се разтягате поне 1-2 пъти за деня.

  1. Схващане на мускулите

„Мускулите са като ластици. Колкото повече се движите, толкова по-гъвкави и разтегливи са те“, обяснява д-р Фолдън. Когато повече от ден не се движите и имате една и съща поза на работа, те залиняват и се появява сковаността.

Спрете ли да се движите, всяко едно упражнение, което досега сте правили с лекота, ще ви коства много повече усилия.

В случай, че усещате болки в мускулите, гърба и кръста, то ви трябват повече упражнения за разтягане. Направете ги още със ставането, преди да започнете работа. Макар и да не са с висок интензитет, те са полезни за вашето тяло. Има някои, които ще облекчат болките, които имате.

  1. Скованост в ставите

В коленете, раменете и глезените има синовиална течност, която действа като смазка за амортисьори. „Тази течност помага на ставите ви да се движат гладко и без болка. Когато сте неподвижни и не тренирате често, производството на течността започва да се забавя и това веднага се отразява на ставите“, коментира още специалистът.

Ставайки сутрин, може да усетите скованост и неприятно скърцане в краката например. Ходенето пеша или качването на стълби, ще ви помогне при този проблем.

  1. Лесна уморяемост

Ако забелязвате, че преди сте тичали след автобуса или сте се катерили по стръмната улица без проблем, а сега дори след няколко крачки се задъхвате, то със сигурност ви липсва движение. Лесната уморяемост е основен страничен ефект от застоялия начин на живот по време на социална изолация. То е и индикация, че ви трябва повече кардио.

„Белите дробове и сърцето ви са отвикнали да изпомпват и работят с голяма скорост“, казва д-р Фолдън и препоръчва повече физическо натоварване и ходене пеша.

Именно активността ще допринесе за здравето на сърцето и белите дробове.

  1. Лошо настроение

Не само мрачното време навън ви кара да мислите негативно. Лошото настроение е предизвикано и от липсата на движение.

„Редовната физическа активност кара тялото ви да произвежда повече „хормони на щастието“ – ендорфини. Те ви карат да се чувствате по-добре“, обяснява физиотерапевтът.

Ако сте по-напрегнати и неспокойни, дайте си малко почивка и се разходете на чист въздух или направете няколко упражнения на постелката. Ще усетите моментално облекчение и ще спрете да мислите негативно.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.