5 здравословни ползи на антонцианините в червените и сините храни

Знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, защото съдържат много витамини. А познавате ли другите съставки, които ги правят толкова добри за организма? Освен фибри, минерали и ензими, в техния състав може да намерим ценни антиоксиданти, които ни предпазват от болести, забавят процесите на стареене и стимулират мозъчната дейност.

Сред тях попада и веществото антоцианин, което всъщност е багрилото, отговорно за синия, червения и лилавия цвят на плодовете и зеленчуците. Пигментът има силни антиоксидантни свойства, като оказва благоприятно влияние върху редица важни процеси в тялото. Ето защо антоцианините са толкова полезни и в кои натурални продукти се съдържат:

 1. Подпомагат сърдечното здраве
  Този вид антиоксиданти спадат към групата на флавоноидите, които се срещат още в зеления чай, виното и какаото и имат много добро въздействие върху сърдечно-съдовата система. Изследванията сочат, че те помагат за понижаване на риска от болести на сърцето, защото допринасят за намаляване на холестерола, кръвното налягане и втвърдяването на артериалните стени. Всекидневният прием на 1-2 порции храни, богати на антоцианини, помага да подобрите сърдечните показатели и да се предпазите от развиването на хронични проблеми и усложнения.
 2. Стимулират имунната система
  Антиоксидантите неутрализират вредното действие на свободните радикали, които увреждат ДНК-то на клетките и стартират възпалителни процеси в тялото. Антоцианините подсилват имунитета, като засилват защитните сили на организма, влияят положително на хормоналния баланс и увеличават производството на цитокини. Добър пример за това е сокът от бъз, който се използва при простудни и грипни заболявания.
 3. Предпазват от туморни образувания
  Биофлавоноидите имат противораково действие, защото работят срещу формирането и разпространението на туморни клетки. Лабораторни изследвания показват, че те ефективно ограничават развитието на някои от най-разпространените видове рак, като имат значителен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект върху тъканите.
 4. Подобряват физическите и когнитивните способности
  Оксидативният стрес е една от водещите причини за дегенерацията на мозъчните дейности с напредването на възрастта. Диетата, богата на антиоксиданти, може значително да забави тези процеси и да подпомогне запазването на паметта, моторните способности и невронните функции. Освен това антоцианините са чудесно допълнение за хора с активен начин на живот, защото съдействат за подобряване на издръжливостта и възстановяването на мускулите.
 5. Хранителни източници
  Тези полезни антиоксиданти лесно се разпознават по наситените нюанси на синьо, червено и лилаво. Може да ги набавите от плодове като боровинки, касис, малини, нар, череши, грозде, сини сливи и червен портокал. Други полезни източници на веществото са храни като червено цвекло, червено зеле, патладжан, черен и червен боб, червен лук, репички и маслини.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.