5 доказани ползи от консумацията на спанак

Спанакът е суперхрана, която мнозина подценяват. Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.

По данни на „HealthLine“, в 100 грама суров спанак има 28,1 микрограма витамин С, който повишава защитните сили на организма.

Хранителна стойност на спанака

В 100 грама суров спанак има още:

– 7 калории;
– 0,86 грама протеин;
– 30 милиграма калций;
– 0,81 грама желязо;
– 24 милиграма магнезий;
– 167 милиграма калий;
– 9,900
IU витамин А.
– 58 микрограма фолиева киселина.

Витамин К, фибри, фосфор и тиамин са други полезни вещества, открити в по-малки количества в зеленчука.

Кои са най-полезните вещества в спанака?

Желязо – зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.

Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.

За какво помага консумацията на спанак?

1. Намалява оксидативния стрес

Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет.

Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.

2. Понижава възпалението

Възпалението е една от причините за появата на инфекции. В спанака са открити различни противовъзпалителни съединения – флавоноидни, глюкорониди и други, които се борят с него и предотвратяват заразяването с вируси.

Консумацията на спанак е полезна за сърцето. Неговите активни вещества намаляват болката и възпалението и при състояния като артрит и подагра.

3. Грижи се за здравето на кожата и косата

В зеленолистния зеленчук има големи количества витамин А, който осъществява баланса на естествени масла в кожата и космените фоликули. Това подобрява овлажняването на кожата и същевременно предотвратява прекомерно омазняване.

Витамин А е необходим и за здравето на кожата и растежа на косата. Голямото количество витамин С в него поддържа производството на колаген, който прави кожата и косата по-еластични.

Когато има недостиг на желязо в организма, един от първите признаци е капенето на косата. То може да бъде преодоляно с прием на спанак и други храни, богати на минерала.

4. Подобрява здравината на костите

Когато човек не приема достатъчно витамин К, рискът да получи фрактури на костите е по-голям. Той се съдържа в спанака и действа като модулатор на протеините в костите. Той подобрява костната плътност като насърчава усвояването на калция.

5. Насърчава храносмилателния тракт

Зеленчукът е пълен с фибри и вода, които насърчават придвижването на храната по червата и подобряват храносмилането. Те предотвратяват запек и подуване на стомаха. От друга страна, разнообразието на витамини в него предпазва дебелото черво от болести.

В спанака има известно количество секретин, който влияе положително на стомашните жлези.

Бонус

Има ли противопоказания?

  • Тъй като в спанака има калциев оксалат, той не бива да се консумира от хора с бъбречни проблеми. Причината е, че ензимът може да причини образуването на камъни.

  • Хората със заболявания на щитовидната жлеза също трябва да приемат зеленчука в по-малки количества или да го избягват, защото може да влоши тяхното състояние.

  • Спанакът при кърмачки не е препоръчителен заради възможността за развитие на хранителна алергия у бебето.

  • Зеленчукът е противопоказен при хора, имащи проблеми със съсирването на кръвта, както и при тези, които приемат антикоагуланти.

 

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.