5 дози енергия срещу пролетната умора

Не търсим обяснение за умората, без значение дали ще я определим като „пролетна“, „сезонна“ , „хронична“, burnout или както и да е.

Будим се сутрин уморени, сякаш въобще не сме си слягали, а до вечерта оставаме без капка сили.


Нямаме желание да се захванем с каквото и да е.

Някои свързват умората и с депресията, която мъчи жените 3 пъти по-често от мъжете.
Други обвиняват напрегнатия си график.
Трети търсят причината в смяната на часовото, което предстои.

Така или иначе, това е сезонът, в който трябва да се справим с липсата на тонус и да се настроим за работа на по-високи обороти. 
Добре е да огледаме личния си режим и да открием какво смуче от енергията ни.

1. Осигурете си достатъчно сън

Не си доспиваме и то системно. Статистиката сочи, че през 60-те години човек е спал 8 часа, днес – 6,5 часа. Спим по-малко, защото работим повече.

Високите обороти, на които ни върти всекидневието, и постоянният стрес са причина за десетки болести. Ако цяла седмица висите пред компютъра до 23-24 часа, няма как да си отспите в събота и неделя.
Проблемът е, че няма компенсаторен механизъм - ако не си спал достатъчно и спокойно в продължение на 4-5 дни, няма как да наваксаш това с отспиване в уикенда.

2. Отложете диетите за отслабване 

Това не е подходящият момент, освен ако не правите „детокс режим“. Не е разумно обаче да пробвате да свалите някой излишен килограм, когато сте притиснати в клещите на умората.
Мисълта за ограничения, глад за любими храни, ще доведат до изтощение и ще задълбочат депресията.

3. Само една чаша кафе сутрин

Има хора, които разчитат на кофеина, за да работят до късно вечер и да са бодри. Проблемът е, че като към всеки стимулант, организмът им привиква и по-късно, когато не го получи, отказва да "включи" програмата. За да заработи, му трябва по-високо доза. Накрая и един литър кафе няма да стигне за деня.

От друга страна, кафето силно обезводнява. Кара ни често да тичаме до тоалетната, което допълнително изсмуква силите ни.

4. Активно движение

Стоенето на едно място, на стола зад бюрото или масата, не пести сили я ги изцежда. Без натоварване мускулите ни губят тонус, а енергията ни сякаш изтича.
Така че, помислете дали това не е моментът да тръгнете на плуване, йога или на фитнес. Ако пък хич нямате време, просто си пуснете хубава музика и станете за малко от стола...

5. Голяма порция чист въздух

8 часа в офиса изстискват не само белия дроб от енергия, но и мозъка. Недостигът на кислород е причина за бързо настъпващата умора.
Най-бързо я „чисти“ свежият въздух. Използвайте всяка възможност да сте навън, на чист въздух като се връщате в къщи през градинката или през парка, а събота и неделя организирайте планински преходи. 

 

Източник:www.noviteroditeli.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.