4 храни, които да не консумираме, когато сме болни

Храната едва ли е първото нещо, което ни идва наум, когато сме болни. Въпреки това, трябва да се храним, за да снабдим организма с енергия. Има значение обаче какво консумираме, тъй като някои храни може да влошат състоянието ни.

Ето какво да избягваме...

  1. Кафето

Ободряващата напитка, любима на мнозина, не е препоръчителна при каквато и да е болест, но особено важно е да я избягваме, ако имаме проблем със стомаха.

Проблемът е, че кофеинът, съдържащ се в него, е диуретик и може да дехидратира организма. Когато се борим с вирус или инфекция, организмът се нуждае от достатъчно хидратация, което подпомага действието на имунната система. Кофеинът вреди още повече, когато става дума за диария или повръщане. Причината е, че и двете състояния водят до загуба на течност от организма. Освен това, кофеинът стимулира и мускулите в храносмилателния тракт и така влошава диарията.

  1. Портокалов сок

Иначе полезната напитка следва да се избягва, когато страдаме от кашлица или възпалено гърло. Киселият вкус на портокаловия сок обикновено действа освежаващо, но когато сме настинали или имаме болки в гърлото, той може да влоши състоянието.

В напитката се съдържа лимонена киселина, която дразни лигавицата на вече възпаленото гърло.

  1. Сладкиши

Подобно на кафето, сладките изкушения не се препоръчват при никоя болест, но най-вече при проблеми със стомаха. Консумацията на рафинирана захар може временно да потисне способността на организма да противодейства на бактериите.

Няколко часа след консумацията на курабийки, бонбони или други лакомства, имунната система е отслабена.

  1. Хрупкави снаксове

Те трябва да се избягват, когато имаме кашлица или зачервено гърло. Причината за негативния им ефект се дължи на абразивната текстура на тези храни, а колкото повече дразним гърлото си, толкова повече време му е необходимо да се излекува.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.