4 фактора определят риска от множествена склероза

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Множествената склероза (МС) е сред заболяванията енигми в медицинската практика. Сред малкото добре изяснени нейни особености е фактът, че за развитието й роля имат и наследствени фактори, и такива, дефинирани от средата на обитание. Като автоимунно заболяване, множествената склероза протича с разрушаване на собствени за организма структури под влияние на компонентите на имунната система. Така всеки фактор, който по някакъв начин повлиява активността на имунната система, може да предопредели и риска от поява на множествена склероза.

За момента учените посочват 4 фактора, които най-силно пoвлияват риска от развитие на заболяването, т.е. това са най-изявените рискови фактори.

Пол
Има изразена диспропорция в честотата, с която множествена склероза се диагностицира при представители на двата пола. Статистиката сочи, че на всеки мъж с това заболяване се падат четири жени. Макар да е по-честа сред женския пол обаче множествената склероза протича много по-тежко при мъжете.

Местоживеене
Статистически, колкото по-близо до полюсите живее човек, независимо на север или на юг, толкова рискът от развитие на множествена склероза е по-висок. Тази тенденция се асоциира с различната степен на излагане на слънце през годината и произтичащият от това риск от дефицит на витамин D. Хроничният недостиг на този витамин се счита за рисков фактор за множествена склероза поради специфичната роля на витамин D като имуномодулатор, повлияващ активността на имунната система.

Тютюнопушене
Наред с всички асоциирани с него здравни рискове, пушенето се явява и предразполагащ фактор за развитие на множествена склероза. При това сериозен. Освен това е установено, че заболяването прогресира много по-бързо при пушачи, отколкото при непушачи или при хора, отказали пушенето.

Мононуклеоза
Интересно проучване, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация, установява пряка връзка между мононуклеозата и множествената склероза. В кръвни проби от пациенти с множествена склероза учените откриват повишени нива на антитела, произвеждани срещу вируса на Епщайн-Бар, предизвикващ инфекциозна мононуклеоза. Допълнителни проучвания установяват, че около 90% от диагностицираните с множествена склероза са лекувани и срещу мононуклеоза в определен период назад във времето.

Това са първи по рода си данни, пряко асоцииращи множествената склероза с друго заболяване. Счита се, че освен мононуклеозата, рисков фактор за развитие на множествена склероза би било всяко автоимунно заболяване, тъй като те имат склонността да се натрупват, т. е. да се развива повече от едно едновременно.

Няма пряка опасност наличието на някой от посочените фактори със сигурност да доведе до развитие на множествена склероза. Струпването на няколко от тях обаче следва да се разглежда като повод за редовни профилактични изследвания за ранно диагностициране на коварното автоимунно заболяване.


Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.