4 ползи от пиенето на чай от розмарин

Розмаринът намира широка употреба в кулинарията, но намира приложение и в аюрведичната медицина и лечението с билки. Ако харесвате растението като подправка, то чаят от него със сигурност ще ви допадне. А какво по-хубаво от приятен есенен следобед с топла напитка в ръка?

За да се запази за по-дълго време и да бъде достатъчно ароматен, след като се изсуши, той трябва да се съхранява на тъмно, студено и сухо място. За предпочитане е да ползвате кутии, които се затварят херметически.

  1. Съдържа голямо количество антиоксиданти

Отварата от растението е пълна с антимикробни и противовъзпалителни съединения. Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат да защитите тялото си от възпаление и някои хронични заболявания. Това действие имат и полифенолните съединения като розмаринова и карнозна киселина.

Съединенията в чая от розмарин имат антимикробни свойства, които се борят с инфекциите през този сезон.

  1. Понижава кръвната захар

Ако не се лекува, инсулиновата резистентност може да доведе до ежедневно повишаване на кръвната захар и диабет, а също така увреждане на сърцето, бъбреците и нервната система.

Проучвания показват, че съединенията в чая могат да понижат кръвната захар, което го прави предпочитан от диабетици.

  1. Подобрява паметта и настроението

Стресът, който имат голяма част от нас в ежедневието си, влияе негативно на тялото. Проучване от 2019 г., цитирано от Healthline, показа, че пиенето на чай и вдишването на аромата на розмарин, могат да повлияят благоприятно на настроението и концентрацията на мозъка. Ежедневната консумация на топлата напитка понижава тревожността и подобрява качеството на съня.

Чаят от розмарин повишава настроението, защото съединенията в него поддържат баланса на чревните бактерии и намаляват възпалението в хипокампуса (част от мозъка, отговарящ за емоциите, концентрацията и спомените).

  1. Грижи се за здравето на очите

Определени съединения в чая са полезни и за очите. Едно проучване показва, че приемането на чай от розмарин заедно с други антиоксидантни храни и напитки, може да намали риска от поява на макулна дегенерация. От друга страна розмариновата киселина забавя появата на катаракта, която води до слепота.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.