4 начина за подобряване на метаболизма

Изолацията заради коронавируса промени коренно живота на хората. Заради оставането у дома с дни, мнозина, спазващи диети до момента, се чудят как да продължат, за да задържат постигнатите резултати. Други се притесняват, че заради стрес похапват повече от необходимото и въпреки упражненията, които правят, ще напълнеят.

Поддържането на здрав метаболизъм по време на социално дистанциране е основен фактор за постигане на баланс в килограмите и предотвратяване на затлъстяване. Но какво точно представлява той и как ни помага да отслабнем? По-просто казано, той е нещо като наш личен треньор, работещ вътре в тялото, за да може то да изгори калориите и мазнините по-лесно.

Метаболизмът отговаря за химичните реакции в организма. Всеки път, когато в него попадне храна, ензимите в клетките я разграждат и тя се трансформира в енергия, която отива по различни направления – за мозъка, работата на сърцето и други органи и системи.

Колкото повече калории изгаря човек, толкова по-бърз е метаболизмът му. Но с течение на времето, той се забавя поради най-различни причини. Така например той е свързан с генетичната предопределеност, пола и режима на хранене.

Кои са основните причини за забавяне на метаболизма по време на изолация?

– Пропускане на закуската;
– Липса на достатъчно вода и други течности;
– Твърде много време пред електронните устройства;
– Консумация на алкохол;
– Липса на витамини и минерали;
– Прием на прекалено много лекарства;
– Стрес и тревожност;
– Спазване на неподходящи диети;
– Прием на прекалено вредни храни;
– Недоспиване.

Ето 4 начина, с които да се погрижите за метаболизма си, докато стоите #ОтговорниВкъщи:

#1 Яжте закуска, но правилната

Метаболизмът се забавя заради грешката на някои хора да пропускат закуската. След това – било то на обяд или вечеря, те си наваксват и дори похапват доста повече от необходимото количество.
Когато едно от храненията липсва, тялото все едно включва „режим на гладуване“, с което изпраща сигнали на метаболизма да промени своята работа, за да има достатъчно енергия за тялото.

Видът на храната, която поглъщате на закуска, също има значение. Според проучване, цитирано от iD, получаването на 20 до 50 процента от препоръчителния дневен прием калории по време на закуска саботира отслабването. Затова първото ядене трябва да е пълноценно – с по-голямо разнообразие на хранителни вещества като витамини, минерали, протеини, фибри, както и по-малко въглехидрати.

#2 Приемайте протеини с всяко хранене

Когато получавате достатъчно протеини за деня, метаболизмът се подобрява. Присъствайки във всяко хранене, протеинът тонизира и подпомага изграждането на мускули. А когато човек има по-добра мускулна маса, може да изгори и повече калории.

Според нутрицисти, най-добрият вариант е във всяко хранене да има по 30 грама протеин. Той може да дойде от храни като яйца, свинско месо, пилешки гърди, пуешко и други.
В случай, че сте веган или в момента сте на палеодиетата, пак може да приемате протеини – под формата на соя и тофу.

#3 Правете по-интензивни упражнения

Ако водите по-застоял начин на живот откакто сте се самоизолирали у дома, не допускайте да се залежите, а почнете да се движите повече. Освен разходките от стая в стая или изкачването на стълбите на блока, трябва да помислите за интензитета на натоварването, което имате.

Изпробвайте различни интервални упражнения, като постепенно увеличавате натоварването. Не е нужно да тренирате всеки ден, но пък всяка сутрин може да правите упражнения за раздвижване на раменете, гърба и кръста, в които усещате болки след продължителното стоене на компютъра или лежане.

Може да редувате различни упражнения през ден. Колкото по-интензивни са те, толкова по-лесно ще горите калории и ще насърчите своя метаболизъм. Според проучвания, те са по-ефикасни за балансиране на теглото, отколкото тренировките с малко натоварване. Дори и да въртите педалите на велоергометъра, малко преди да приключите, впрегнете останалите ви сили и започнете да движите краката си по-бързо за 3-4 минути.

Ако имате възможност, помислете как да добавите тежести към кардио упражненията, които сте избрали. Така ще изгорите повече калории и ще тонизирате мускулите си докато си стоите вкъщи.

#4 Лягайте си по-рано

Това, че на другия ден не сте в офиса или ще работите от вкъщи, не означава, че не бива да си легнете рано. Напротив, за да подобрите вашия метаболизъм, е по-добре да положите глава на възглавницата дори по-рано от обичайното.

Доказано е, че хората, които получават по-малко от 7 часа и половина сън на нощ, са предразположени към надебеляване.

За да не напълнеете докато сте изолирани, се старайте да си отпочивате качествено. След като приключите с работата, си дайте почивка от компютъра и други електронни устройства. Легнете си по-рано и затъмнете помещението, за да може тялото ви да се настрои по-лесно в режим на покой. По-качественият сън е предпоставка за по-здрав метаболизъм.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.