4 начина да се справите с период на загуба или провал

Понякога в живота идват моменти на разочарование, загуба или неосъществени очаквания. Това може да е край на връзка с близък приятел, провал на работа или дори смъртта на важен за нас човек. Такива периоди неизбежно носят негативни емоции, които често се отразяват на нашата продуктивност, отношения с околните и грижа за себе си.

Болката, самообвиненията и неотговорените въпроси могат да ни блокират, водейки до изолация и загуба на мотивация. Не можем просто да прескочим периода на болка (в много случаи и на апатия), но можем да минем през него. Ето 4 стратегии, които да използваме, за да се справим по-добре с моменти на преобладаващи негативни емоции.

  1. Позволете си да преживеете чувствата си

Много хора са с нагласата, че негативните емоции са нещо неправилно или признак на слабост. Всъщност те са естествена реакция към болезнени и неблагоприятни обстоятелства и не е необходимо да остават скрити. Колкото повече се опитваме да ги задушим, толкова повече време ни отнема да ги преглътнем и да продължим напред. Чувствата не са нещо, което можем да „изметем” под килима и да се направим, че не съществува. Ако имате нужда да поплачете малко и да споделите с приятел – направете го. Така по-лесно разтоварваме напрежението, отколкото ако опитваме да го потиснем. Приемете факта, че и негативните емоции са част от живота и уважете начина, по който се чувствате, без да се преструвате.

  1. Потърсете подкрепа

Понякога болезнените емоции ни карат да се заключим в себе си и да не споделим до каква степен сме афектирани от проблема. Дори другият човек да не може да промени по никакъв начин ситуацията ни, споделянето помага да се освободим от натрупаните чувства, за да ни олекне. Освен това е добра идея да кажем на приятелите си, ако преминаваме през труден период, защото в противен случай може да си изтълкуват погрешно нашето дръпнато и студено поведение. Така не само избягваме потенциален конфликт, но всъщност можем да получим помощ или най-малко насърчение, че нещата ще се оправят.

   3. Отвлечете вниманието си от проблема

Въпреки че вероятно не изпитвате желание да правите нови неща и да сте навън, това е най-добрият начин да отвлечете мислите си от коловоза, в който са влезли. Правете планове с други хора, не се затваряйте и определено намерете начин да сте физически активни, защото това помага за освобождаването на ендорфини и справяне със стреса. Дайте си почивка от негативните мисли и се разнообразете с дейности. Така е по-лесно да поддържате усещане за „нормалност” през този период, вместо да се изолирате и да задълбочавате проблема.

   4. Погрижете се за себе си

Никой друг не може да направи тази крачка вместо вас. Открийте неща, които ви помагат да се чувствате по-добре, и ги правете просто за да си доставите удоволствие. Може да бъде нещо на пръв поглед малко като кино или нов маникюр, но намерете начин да се зареждате с малко положителни емоции. Ако имате нужда, не се колебайте да потърсите помощта на психолог, защото това може да ви помогне повече, отколкото предполагате. Грижата за себе си и използването на професионална помощ не са признак на слабост, а стъпка напред и признак на желание за справяне с настоящата ситуация.

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.