4 напитки за по-добър сън

Всеки знае, че качественият сън е предпоставка за отлично здраве. Но в днешно време много хора се прибират изморени от работа, вечерят и не могат да заспят с часове. Стресът през деня е един от основните фактори, водещи до този проблем.

Според лекари, на хората между 18 и 60-годишна възраст им трябват между 7 и 9 часа сън на нощ, за да са бодри на сутринта. Малцина обаче могат да се похвалят с толкова. Има много, които спят по-малко от 7 часа, а това води до повишен риск от депресия, сърдечен удар и други.

Когато не можете да заспите или се будите често, не прибягвайте веднага към хапчетата. Ето няколко напитки, които може да изпиете преди лягане:

Чай от лайка

Доказано е, че тази билка намалява възпалението в тялото, подобрява кожата. Освен това има успокояващо действие, което помага на човек да заспи.

Едно проучване сред 60 възрастни установява, че приемът на 400 милиграма екстракт от лайка гарантира близо 30 дни качествен сън. Всички участници са посочили, че пиейки чай, сънят им се е подобрил значително.

Друго проучване от 2018 г., цитирано от Healthline, показва, че жени, които се будят нощем, спят по-добре след като в продължение на 2 седмици са пиели чай от лайка. Съставките в него се борят с раздразнението и инсомнията, които човек може да има през нощта.

Ментов чай

Ментата се използва с медицински цели от години. При това, в съчетание с валериан и глог, действа релаксиращо за нервната система. Тя има антивирусно, антимикробно и противоалергично действие.

Дали на пакетчета или пресни листа, от които да си направите отвара, чаят може да ви помогне да заспите по-бързо. Противовъзпалителното му действие намалява кръвното налягане и понижава температурата на тялото, благодарение на което човек се унася по-лесно.

Топло мляко

Много лекари препоръчват да пием чаша топло мляко преди лягане, ако имаме проблеми със съня. Причината е, че напитката съдържа триптофан, който спомага за производството на серотонин в тялото. А той от своя страна насърчава повишаване количеството на хормона мелатонин.

Редица изследвания доказват, че топлото мляко подобрява качеството на съня. То предразполага тялото да се настрои на вълна почивка. За съжаление, е силен алерген.

Бадемово мляко

Ако не консумирате често млечни продукти, може да си вземете бадемово мляко, което е по-здравословно. То се получава при финото пресоване на ядките и повишава качеството на съня.

Неговите съставки балансират хормоните в тялото. То е пълно с минералите триптофан и магнезий.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.