4 доказани ползи от бягането и съвети за начинаещите

Бягането е една от най-добрите тренировки за цялостното здраве. Ползите му са безгранични, започвайки от пълноценен сън и стигайки до по-добро психическо здраве. В момента, с хубавото време навън, нямаме почти никакви основания да пропускаме тичането, затова потърсете удобни маратонки, хубав екип и започнете с лек джогинг в квартала.

Освен че е полезно за здравето, бягането не изисква и никакви скъпи екипировки и допълнителни уреди. Затова то е едно от най-предпочитаните упражнения особено сега, когато пандемията от коронавирус плаши доста от нас и сме забравили за закритите фитнес зали.

Хубавото е, че не трябва да бъдете професионални маратонци, за да се насладите на здравословните ползи от бягането.

Помага за отслабването

Бягането е особено полезно, когато искате да премахнете онези излишни килограми, които сте натрупали покрай изолацията. Точният брой калории, които изгаряте по време на тренировката зависи пряко от теглото ви, но принципно човек може да изгори до 100 калории за всеки 1,5 км.

Например, ако тежите около 70 кг, бягането в продължение на 30 минути ще ви помогне да изгорите близо 450 калории. За сравнение, ходенето или карането на колело за същото време ще изгори респективно 260 и 220 калории.

Имайте предвид, че ако бягате редовно, тялото ви ще се приспособи към новия начин на живот и може да забележите, че не отслабвате толкова бързо, колкото в началото. Затова ще трябва да увеличите скоростта си и да започнете да тичате по-дълго.

Ако искате да се отървете от излишните килограми, трябва да комбинирате тичането със здравословна диета.

Подобрява настроението

Чувствали ли сте, че по време на тичане умът ви се прочиства и забравяте за проблемите си? Това е така, защото този вид тренировка увеличава притока на кръв към мозъка и освобождава хормоните допамин и ендорфин, които подобряват настроението ви и се борят със стреса.

Всъщност, научно изследване, направено през 2017 година, показва, че редовното бягане може да ви помогне да се справяте по-добре с проблемите в живота и да ви осигури по-бистър ум. Също така, то може да се бори с депресията. Учените посочват, че само 15 минути от тази активност на ден намалява риска с 26%.

Подобрява съня

Има много причини, поради които бягането може да подобри съня ви. Например, физическата активност освобождава серотонин, който регулира циркадния ритъм и създава нормален график за заспиване и събуждане. Редовните упражнения също така подобряват и дълбокия сън, който дава време на мозъка и тялото да се възстановят през нощта.

И докато учените все още не могат да определят точно време, в което е най-добре да тичате, добре е да избягвате физическата активност късно вечер, за да имате време да починете преди лягане.

Подобрява здравето на сърцето и удължава живота

Бягането кара сърцето ви да работи по-бързо и подобрява притока на кръв, което подобрява здравето на сърдечната система. Изследване, направено през 2014 година показва, че редовното бягане намалява риска от сърдечни болести с 45%.

Други учени пък свързват тази физическа активност с по-дългия живот. Според тях, тя намалява риска от ранна смърт с 27%, както и риска от ракова смърт с 23%. Освен това, хората, които тичат редовно могат да удължат живота си с около 3 години.

Съвети за начинаещи

Ако все още не сте започнали да тичате, никога не е късно да го направите. В началото трябва да си направите график от 30 минути, в които да вървите. Когато това стане твърде лесно и тялото ви е свикнало на физическата активност, може да започнете да бягате леко за около 2-3 минути. След това отново ходите.

Целта ви трябва да бъде достигане на 20-30 минути нормално тичане, 5 дни в седмицата. Ако искате, може да бягате с приятел или с половинката си, за да направите упражнението по-приятно.

Не забравяйте, че трябва да почивате, за да дадете шанс на тялото ви да се възстанови и да избегнете контузии. Учените препоръчват да не пропускате да релаксирате два дни в седмицата.

Задължително загрявайте преди да започнете с бягането. След това трябва и да разгреете, а не веднага да седнете на дивана. По този начин избягвате контузии и схващания, които могат да се появят, независимо дали сте начинаещ или напреднал в бягането.

Не се опитвайте да бягате като спринтьорите. Това може да ви измори твърде бързо и да не постигнете желаните ефекти. Намерете правилното темпо за себе си и се придържайте към него.

Най-важното е да бъдете хидратирани през цялото време. Пийте вода преди, по време и след бягането. Това ще регулира телесната ви температура и ще ви даде нужната енергия, за да завършите упражнението.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.