4-те най-лоши вида главоболие

Главоболието е обединяващо понятие за различни болезнени усещания в областта на главата. Почти всеки човек страда от него от време на време. Ако обаче този симптом започне да става твърде упорит, добре е да помислите върху вероятните причини за появата му.

Главоболието може да е признак на някаква болест или реакция на организма към дадени условия на живот. Може да изпитвате главоболие от схващане и/или напрежение във врата, дължащо се на стрес или неправилна стойка. Може да имате хормонални смущения, да ви боли главата в следствие на глад, отказване от кафето или някаква рязка промяна в начина на живот.

Може главоболието да е предизвикано от прекалено дълъг сън, от престой в задушно или шумно помещение, да е заради синузит, ниска кръвна захар или високо кръвно налягане.

Главоболието попада в една от двете категории: хронично или епизодично.

Епизодичните главоболия са най-чести и се появяват от време на време. Те траят от 30 минути до няколко часа. Хроничното главоболие е по-последователно и се появява често, като продължава с дни. Хроничните главоболия обикновено изискват някакъв вид лечение.

Има и главоболия, които не изчезват. Този рядък тип страдание може да продължи с години, като експертите нямат представа какво го причинява.

Най-често срещаните главоболия причиняват умерена болка. А ето и кои са 5-те най-болезнени вида главоболие:

  1. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е считано за най-болезненото главоболие. Смята се, че засяга един на всеки 1000 души. Болката е съсредоточена от едната страна на главата. Усеща се пронизваща, като често се намира зад или около едното око.

Симптомите на клъстерното главоболие включват увиснал клепач (от едната страна), зачервяване на окото, подуване, изпотяване, зачервяване и запушване на носа.

Учените вярват, че клъстерното главоболие може да е причинено от употреба на алкохол или непоносимост към силни аромати. Лечението на клъстерното главоболие включва болкоуспокояващи, назален спрей и терапия с кислород.

  1. Мигрена

 

Подобно на клъстерното главоболие, мигрената обикновено е болка от едната страна на главата. Тя е от умерена до силна и често се характеризира като пулсираща болка. Мигренозното главоболие обикновено трае между два и 72 часа.

Симптомите на този тип главоболие включват гадене, повръщане, замъглено зрение, замаяност и чувствителност към светлина. Епизодът на мигрена може да бъде предшестван от набор от предупредителни симптоми като тъмни петна, изтръпване от едната страна на лицето, ръцете или краката.

Лечението на мигрена включва болкоуспокояващи, лекарства против гадене и глюкостероиди.

  1. Синусово главоболие

Синусовото главоболие се появява, когато кухините в черепа, наречени синуси, се възпалят. Алергичните реакции могат да породят синусово главоболие. Болката най-често се локализира в предната част на главата и зоните на синусите.

Симптомите на алергия или синусово главоболие включват хрема, треска, подуване на лицето и зелени и жълтеникави секрети от носа. Синусовите инфекции вероятно също ще предизвикат синусово главоболие.

Имайте предвид, че над 90% от диагностицираните синусови главоболия всъщност са мигрена.

Лечението на синусово главоболие включва назални стероидни спрейове, антихистамини, безрецептурни медикаменти и антибиотици.

  1. Вторично главоболие

Хроничната хипертония или високото кръвно налягане може да предизвика хипертонично главоболие. Болката често е умерена до силна и обикновено се локализира от двете страни на главата.

Симптомите на главоболие при хипертония включват болка в гърдите, промени в зрението, изтръпване на ръцете или краката и затруднено дишане. Тъй като главоболието от хипертония се предизвиква от опасно високо кръвно, то има нужда и от спешна медицинска помощ.

Лечението на това главоболие като цяло включва проследяване на кръвното налягане. Лекарят може да предпише бета-блокери.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.