3 съвета, които ще ви помогнат да развиете потенциала на децата си

Благополучието на нашите деца е приоритет номер едно за нас. Всички ние искаме те да живеят пълноценен и щастлив живот. Да помогнеш на детето си да развие своя потенциал обаче не е лека задача. За тази цел ще са ви необходими време, търпение и правилни подходи.

Повечето родители правят много грешки в търсене на правилните начини за отглеждане, възпитаване и насърчаване на децата си. Ето защо решихме да споделим някои съвети, които ще ви бъдат полезни в тази важна мисия.

Ако искате децата ви да растат емоционално силни и да станат функционални и щастливи възрастни, има разнообразни стратегии и инструменти, които можете да използвате. Въпреки това, експертите са съгласни, че тези, които оказват най-голямо влияние върху развитието на детето, са:

- Насърчаване на любопитство му и изследването на света.

- Установяване на правила и ограничения.

- Откриване на интересите му и насърчаване на развитието им.

Нека ги разгледаме по-подробно:

Насърчавайте любопитство на децата и им позволете да изследват света

Една от най-важните характеристики на децата е тяхното любопитство, което означава, че за да им помогнем да развият потенциала си, е изключително важно да ги насърчаваме да изследват света около тях и да научат повече за него.

Повечето хора губят мотивацията си да изследват и преоткриват света, когато станат по-възрастни и се интегрират в обществото. В много случаи стигаме до точката, в която знаем всичко, което трябва да знаем, за да се справим с нашата околна среда и да отговорим на нейните изисквания. Независимо от това, любопитството има по-висока цел, отколкото самото знание. Ето защо е важно да се възползвате от него. Крайната му цел е да ни накара да се почувстваме добре и да ни мотивира да бъдем по-добри.

Много родители, в стремежа си да защитят децата си от опасностите, които ги обграждат (и тези, които съществуват само във фантазията им), се превръщат в родители-орли, които бдят над малчуганите си във всеки един момент и във всяко тяхно занимание. Но ако попаднат в този капан, вашите деца няма да повярват в себе си и никога няма да могат да развият целия си потенциал. Ето защо е от съществено значение да вярвате в тях. Трябва да им дадете по-голяма независимост, за да могат да поемат контрола над собствения си живот, когато станат по-възрастни.

Установяване на правила и ограничения

Вече може би си задавате въпроса "Как да предпазя детето си от всички възможни опасности?". Нормално е да се страхувате от всичко, но отговорът на този страх не трябва да е 100-процентово наблюдаване на дейностите на децата ви. Напротив, трябва да им помогнете да развият емоционалната си интелигентност и да открият личната си отговорност. Това означава, че те трябва да научат, че има последствия, когато направят нещо неправилно.

Ако възпитате децата си да бъдат отговорни хора, ще им помогнете да развият потенциала си. На практика е невъзможно да ги защитите от всички опасности, които ще срещнат през целия си живот. Въпреки това, можете да ги научите да вземат добри решения и да избягват онези, които биха могли да ги наранят. Не забравяйте, че точното и балансирано познание е много по-мощно оръжие срещу определени опасности, отколкото мълчаливата защита. Наркотиците са пример за точно такава опасност.

Открийте какви са интересите им и ги мотивирайте да ги развиват

Образователната система трябва да бъде разработена така, че да развива интелектуалния капацитет на децата. Тя също така трябва да ги превърне в култивирани хора със силна жажда за знания и развитие. За съжаление, това не е така в днешната образователна система, което заражда изключителната нужда именно родителите да се заемат с тази важна задача – да култивират желание у децата си да не спират да се интересуват, учат и развиват.

Един от големите проблеми е, че много деца свързват обучението с изпити. Всъщност ученето може да бъде едно от най-забавните неща в света. Всичко, което трябва да направите, е да им помогнете да открият нещата, от които се интересуват най-много.

Няма значение дали вашите деца са добри в математиката, музиката, езиците. Вашата мисия е да идентифицирате това, което събужда любопитството на вашето дете и да засилите интересите му. Ако обича да рисува, запишете го на уроци, ако обича планината, водете го в планината. Възможностите са безкрайни!

Източник: framar.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.