12 идеи как да се борим с депресията

Депресията е трудна за побеждаване. И все пак някои прости и приятни промени в ежедневието могат да ни помогнат да се почувстваме по-радостни и по- енергични.

Депресията рядко може да се пребори само с лекарства (особено леката и често пренебрегвана форма на състоянието наричана дистимия). Затова е необходимо да включим в ежедневието си неща, които разпръскват тъгата и меланхолията и ни правят по-силни. Ето няколко идеи:

 1. Усмихвайте се
  Мозъкът не различава искрената от неискрената усмивка (или смях). И двете му носят радост. Колкото повече се усмихваме дори и да е насила, толкова по-жизнерадостни ще се чувстваме. Ето защо е чудесна идея да си създадем ритуал за усмихване, примерно сутрин – минути на усмивката.
 2. Глезете се
  Когато сме тъжни, сме склонни да не си доставяме малки удоволствия като маникюр или филм с топли пуканки, или нова книга. Всеки заслужава радост.
 3. Хранете се разумно
  Учените са открили, че вариациите на кръвната захар, повлияват негативно настроението. Избягвайте сладките храни и тези с висок гликемичен индекс, не компенсирайте тъгата с храна. Хранете се разумно и разнообразно без в никакъв случай да постите или гладувате. Прочее странете от алкохола, той е депресант.
 4. Бъдете активни
  Спортувайте, разхождайте се, карайте колело. Каквото и да било физическо натоварване ще подобри състоянието ви. Донякъде това се дължи на отделянето на ендорфини (ендорфините са ни приятел) по време на физическа активност. Прекарването на време сред природата е чудесна идея.
 5. Опитайте нещо ново
  Пробвайте нещо източно и дори загадъчно като тай чи, акупунктура, йога, дихателни техники, бойно изкуство. Подобни неща често помагат да се справим с депресията, защото ни отварят към нещо ново и интересно и защото намаляват стреса и безпокойството.
 6. Излизайте, бъдете сред хора
  Изолацията е много вредна при депресия. Ако ви е трудно да общувате или хората около вас са заети, просто прекарвайте време на публични места, примерно четете книга в препълнено кафене (и заговаряйте непознатите). Можете да ходите на някакви сбирки или да се запишете в някакъв курс и т.н.
 7. Чете жизнерадостна литература
  и гледайте весели филми с щастлив край. Да, романтични комедии и любовни романи (вижте книгите на Нора Робъртс например). Слушайте много музика по ваш вкус и по възможност не тъжна такава.
 8. Обградете се с радостни и положителни послания
  и избягвайте тъжни и мрачни такива. В този смисъл пазете се от новинарски емисии и всякакви други източници (интернет тролове) на тъга и безнадеждност.
 9. Ново хоби
  Намерете нещо приятно и интересно за вършене, което иска доста време и внимание. Можете например да играете някоя компютърна игра или да се отдадете на градинарство. Помислете какво занимание или хоби ви е носило радост в миналото.
 10. Показвайте се на слънце, но умно
  Това значи да ползваме слънцезащитни продукти и да не прекаляваме. Слънчевите лъчи водят до увеличаване на серотонина (серотонинът е друг наш приятел, който ни кара да се чувстваме добре).
 11. Поемайте отговорност
  Търсете задачи/задължения, за които да сте отговорни, за които вие да се грижите. За колкото повече неща се грижим, толкова по-лесно е да не бъдем нещастни, защото сме необходими и защото сме заети с нещо полезно. Да започнем някаква доброволческа дейност е страхотна идея.
 12. Наспивайте се
  Сънят лекува и помага. Полезният сън е между 11 вечерта и 6 сутринта. Спете достатъчно, но не прекалено, около 8 часа стигат на повечето хора. Преди сън проветрявайте помещението, стремете се да не спите в леко хладни стаи и преди заспиване не правете неща, които силно вълнуват психиката като, да речем, компютърни игри или сериозни филми. Мозъкът има нужда от малко покой и почивка преди за заспи.

Източник: www.bgmedic.com

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.