10 богати на колаген храни, които забавят стареенето

Колагенът е основният структурен протеин в различни съединителни тъкани в тялото на човека и е отговорен за еластичността на кожата. Така че, ако забележите, че имате бръчки, това е сигнал, че нивото на колаген в организма ви е намаляло.

Спазването на добра диета е един от начините за забавяне на процеса на прекъсване на протеините.

Ето някои храни, които можете да ядете, за да предотвратите преждевременното стареене на кожата. 

Костен бульон

Това е може би една от най-добрите храни, защото всички други просто стимулират производството на колаген. Този бульон съдържа биоактивната форма на протеина, която тялото може да започне незабавно да използва.

Говеждият бульон е пълен с колаген тип I, което е полезно за здравето на кожата; пуешки и пилешки бульон съдържат колаген тип II, който поддържа функцията на ставите. Костен бульон трябва да се консумира всеки ден.

Ако не обичате месо, изберете от риба. Този от сьомга съдържа цинк и минерали, които стимулират производството на колаген. Освен това неговите омега-3 мазнини хидратират кожата, което помага да се запази младостта й.

Зеленчуци, плодове и берита

Зелените зеленчуци са най-добрата храна за предотвратяване на различни заболявания. Те могат също така да предотвратят преждевременното разграждане на колаген. Всички зелени зеленчуци съдържат хлорофил, който увеличава количеството проколаген в кожата. Хлорофилът предпазва кожата от вредни ултравиолетови лъчи и свободни радикали, които също водят до стареене.

Количеството зеленчуци, които трябва да ядете, зависи от физическата ви активност - колкото повече се движите, толкова повече можете да ядете. Ако сте активни повече от 30 минути на ден, лесно можете да ядете 3 купички зеленчуци, ако се движите по-малко, яжте по 2.5 чаши.

Цитрусовите плодове съдържат витамин С, който помага на аминокиселините да произвеждат пролин, необходим химикал за производството на колаген. Витамин С предпазва тялото от токсините в околната среда. За да получите достатъчно витамин С, трябва да ядете 2 порции плодове на ден.

Доматите съдържат ликопен - антиоксидантно химично вещество, което защитава кожата от UV-светлина. Ликопенът също стимулира синтеза на колаген. За да получите повече ликопен, пийте поне една чаша доматен сок на ден.

Авокадото е продукт, който съдържа витамин Е и помага да се предотврати разграждането на колаген в организма. Освен това, то е богато на мазнини, които са полезни за кожата, а маслото от авокадо увеличава производството на колаген. Специалистите препоръчват да ядете половин авокадо на ден.

Ягодите, малините, къпините и боровинките съдържат елагична киселина, която е необходима на организма, за да предотврати разграждането на колаген, причинено от ултравиолетова светлина. Плодовете са богати и на витамин С.

Яйца

Яйцата са продукт, който, подобно на костния бульон, съдържа самия колаген. Вашето тяло може да го получи от жълтъка. Яйцата също така съдържат сяра, която е необходима за производството на колаген и детоксикация на черния дроб.

Това означава, че токсините, които разрушават колагена, се премахват от тялото. Консумирайте ги умерено - по 2 яйца на ден е достатъчно.

Семена

Тиквените семки са източник на цинк, който стимулира производството на колаген. Храните, съдържащи цинк, забавят разграждането на протеина. Също така, цинкът увеличава скоростта на регенерация на кожата.

Чиа семена съдържат омега-3 мазнини, които стимулират подмладяването и хидратацията на кожните клетки.

Диетата обаче не е всичко, което има значение. Важно е да помислите и за вашия начин на живот.

Ето няколко фактора, които могат да повлияят на вида на кожата:

  • пушене
  • мръсен въздух
  • UV-светлина
  • много рафинирани захари и пържени храни във вашата диета

 

Източник:Profit.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.