1 яйце дневно – 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Проучване, проведено в Китай, показва, че яйцата спокойно може да бъдат причислени към суперхраните, които е полезно да консумираме ежедневно. Проучването е проведено сред 400 хиляди души и показва, че тези от тях, които изяждали по 1 кокоше яйце дневно, имат средно около 20% по-нисък риск от развитие на сърдечни проблеми в дългосрочен план.


Към състоянията, влизащи в групата на сърдечните заболявания, китайските учени причисляват аритмиите, проблемите със сърдечните клапи, както и добре познатите най-тежки състояния – стеснението и запушването на коронарните съдове и инфарктът. Всички тези здравословни проблеми може да се развият като последствие от нездравословното хранене, а редовната консумация на яйца може да послужи като успешна превантивна мярка.

Прекаляването с яйцата продължава да се отрича и да се посочва като нездравословен хранителен навик, нo редовната им консумацията в малки количества носи своите ползи. Яйцата са богати на микроелементи, пълноценни белтъчини и на холестерол. И докато белтъчините са задължителен компонент на здравословното хранене, все по-често като такъв се посочва и холестеролът в нормални количества.

Данните на китайските учени показват, че хората, които консумират по 1 яйце дневно, имат 25% по-нисък риск от развитие на хеморагичен инфаркт. Това е състояние при което се наблюдава масивен кръвоизлив, предизвикан от разкъсване стената на кръвоносен съд в областта на сърцето. Статистиката сочи, че редовната умерена консумация на яйца намалява и риска от другия тип инфаркт – исхемичния. При него увреждането на сърцето се предизвиква от затрудненото му кръвоснабдяване вследствие стесняването или запушването на коронарен кръвоносен съд. Рискът от исхемичен инфаркт при хора, които хапват по 1 яйце дневно, се изчислява на по-нисък с 15% в сравнение с този при хора, които не ядат яйца.

Учените, провели проучването, посочват, че то е най-мащабното досега, посветено на проследяване ефекта от консумацията на яйца и доказващо позитивното им влияние в малки количества.

Добре е обаче да се има предвид, че данните на учените са изцяло наблюдателни и не доказват директен ефект на яйцата за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Възможно е позитивният ефект при хората, които редовно консумират яйца, да се дължи и на други фактори. Важното в случая е, че наблюдаваната група е достатъчно голяма, за да даде релевантни резултати. А по-важното е, че проучването доказва, че консумацията на яйца в умерени количества по никакъв начин не повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Напротив – особено в комбинация с други фактори от здравословния начин на живот, яйцата може да подисгурят по-нисък риск от подобни заболявания.


 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.