Подсилване на имунната система: 7 неща, които да направите

Сега е най-доброто време да обърнете внимание на имунната си система. Добрата новина е, че ежедневните ви навици могат да играят важна роля за поддържането на здрав имунитет. Най-просто казано, някои неща, които правите, подобряват естествената ви защита, докато други потискат имунната ви функция.

За да разберете как вашите навици могат да засилят защитата ви, знайте, че има два основни типа имунитет – вроден и придобит. Вродената имунна система е първата защитна линия на тялото ви. Когато инфекциозен агент като бактерия или вирус, се опита да нахлуе в тялото ви, той незабавно се сблъсква с вродената имунна система, която има няколко компонента, всеки от които действа, за да ограничи достъпа до тялото.

Първият компонент включва физически бариери, като кожата и дихателните пътища. Докато кожата е почти непробиваема, дихателните пътища са покрити със секрети и слуз, които улавят инфекциозните агенти. Но ако въздухът, който дишате, е сух, липсата на влага може да изсуши тези секрети и да помогне на вирусите и бактериите да се застоят в тялото.

Втората линия на защита се състои от химически фактори като ензими, които помагат на тялото да унищожи нашествениците. Наред с тези ензими има специализирани бели кръвни клетки, наречени фагоцити, които поглъщат нежелани бактерии и вируси.

Ако тези защитни сили от вродената имунна система се провалят обаче, придобитата имунна система се активира и извиква няколко бели кръвни клетки, за да изпълнят своята мисия. Това е мястото, където навиците и начинът на живот стават изключително важни. „Изборът на начин на живот играе важна роля във функцията на тези основни бели кръвни клетки, включително макрофаги, Т и В лимфоцити и естествени клетки убийци (NH)“, обяснява д-р Нийл Шахтер.

Ето седем начина, които трябва да възприемете, за да се сдобиете със здрава имунна система

  1. Спете достатъчно

Сънят е от решаващо значение за мозъка, сърцето и имунната система, така че е важно да получите необходимото количество, което е около седем до осем часа на нощ. Без адекватен сън вашите NK клетки намаляват и получавате повишаване на така наречените възпалителни цитокини, които допринасят за множество здравословни проблеми като ревматоиден артрит и болестта на Крон.

Наред със спазването на добри навици за хигиена на съня, като поддържане на хладна и тъмна стая, както и лягане и ставане по едно и също време, потърсете промяна на два фактора, които могат да повлияят негативно на съня – консумацията на кофеин и намаляването на киселините. Първо, ограничете консумацията на кофеин, като преминете към безкофеинови версии на чай и кафе и ги пийте не по-късно от 14 часа. Ако имате киселини, ограничете алкохола, газираните напитки и обилните хранения, особено през нощта.

  1. Преминете на растителна диета

Вие наистина сте това, което ядете. Това означава, че ако ядете голям брой растителни храни, ще зареждате тялото си с хранителни вещества, от които имунната ви система се нуждае, включително витамини В12, калций, желязо, цинк и йод. Можете да намерите изобилие от всички тези хранителни вещества в режими за пълноценно хранене, фокусирани върху растенията, като средиземноморската и DASH диетите.

  1. Тренирайте

Всички знаем, че редовните тренировки са подходящи както за поддържането на добра фигура, така и за цялостното ни благополучие. Според лекарите, при последователните упражнения имунните ни клетки се увеличават и с това се засилва имунитетът ни. Разбира се, не трябва да прекаляваме, за да не се контузим или да претоварим тялото и да си създадем повече проблеми. Според д-р Шахтер, възрастните, които спортуват повече от 90 минути на ден три до четири пъти седмично, имат депресивни имунни профили.

  1. Починете си от стреса

Невъзможно е да си жив и да не изпитваш стрес, но всички ние трябва да намерим начини да управляваме състоянието. Осигурете си ежедневни почивки от стреса, в които да помислите само за вас и за успокояването си. Д-р Шахтер споделя, че дори ежедневните стресови фактори като крайни срокове, дълги опашки в магазина и задръстванията, могат да причинят промени в имунитета.

Не можете да избегнете стреса, но можете поне да подобрите механизмите си за справяне с него, поради което лекарите препоръчват да вземете почивка поне веднъж на ден, за да дадете време на имунната ви система да се възстанови и да работи правилно. Прекарайте 30 минути всеки ден, правейки нещо, което ви харесва, независимо дали това е четене, медитация, готвене, йога или среща с приятели.

  1. Не пийте много алкохол

Прекомерната консумация на алкохол влошава имунната система. Все пак не е нужно да изключвате любимите си напитки напълно, тъй като чаша вино три до пет пъти седмично е свързана с подобрена устойчивост към инфекциозни заболявания. Нещо повече, проучванията показват, че хората, които се въздържат от алкохол, имат по-нисък имунен профил от хората, които пият умерено.

  1. Поддържайте здравословно тегло

Теглото не е само причина за хронични здравословни състояния – то също може да понижи имунната ви функция. Проучванията показват, че хората, които отговарят на дефиницията за затлъстяване, имат понижени нива на лимфоцити и NK клетки, които след това могат да доведат до понижено имунно функциониране. За щастие, изследванията показват, че когато хората със затлъстяване губят здравословно количество тегло, тяхната имунна функция всъщност се подобрява.

  1. Спрете пушенето

Има милион причини да не пушите и поддържането на силна имунна система е една от тях. Когато пушите, слузта се натрупва в дихателните пътища и предлага на бактериите чудесна среда за размножаване. Д-р Шахтер отбелязва, че респираторните инфекции не само са по-чести при пушачите, но и продължават по-дълго.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.