Червена боровинка: Кои са най-големите ползи от приема ѝ?

Сушената червена боровинка е доста търсен плод през есента. Тъй като по-трудно се намира в сурово състояние по това време на годината, тя се консумира по този начин. Взимат я най-вече за укрепване на имунната система и при инфекции на пикочните пътища, но консумацията ѝ носи още редица ползи на организма.

Близо 90% от прясната червена боровинка е вода. Останалото в нея е предимно фибри и въглехидрати. Те съдържат и много витамини и фитонутриенти, които предотвратяват възпаления и инфекции в различни части на тялото.

Хранителен състав

В 100 г сушени червени боровинки има:

- 308 калории;
- 82 г въглехидрати;
- 1,37 г мазнини;
- 0,07 г протеини;
- близо 6 г фибри;
- около 65 г захари (захароза, глюкоза и фруктоза).

Неразтворимите фибри в червената боровинка – целулоза и хемицелулоза, преминават през червата почти непокътнати. Разтворимите пък могат да причинят диария или да помогнат при запек, в зависимост от количеството им.

Червените боровинки съдържат също и разтворими фибри. Поради тази причина прекомерната консумация на червени боровинки може да причини храносмилателни симптоми като диария.

Плодът е богат на няколко витамина, но основно на С. Той е един от преобладаващите антиоксиданти, които поддържа здрави кожата, мускулите и костите. Друг важен елемент е манганът – отговаря за растежа, метаболизма и детоксикацията. От друга страна в боровинките има витамин К1, който е мастноразтворим и се грижи за сърцето.

Кои са най-големите ползи от консумацията на червена боровинка?

Независимо дали сурова, изсушена или под формата на прясно изцеден сок, червената боровинка трябва да присъства в менюто ви, защото:

Намалява антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност е сериозен проблем, при който някои бактерии не могат да се повлияят от лекарството, което болният приема, с което лечението му се забавя. Според ново проучване на канадския университет „McGill“, когато при инфекции на пикочните пътища, пневмония или гастроентерит, се пие екстракт от червена боровинка, това може да убие резистентните бактерии. Ето защо някои лекари препоръчват пиенето на сок от червена боровинка, когато предписват определен антибиотик.

Плодът е пълен с антиоксиданти

След черните боровинки, които някои наричат „царе на антиоксидантите“, червените боровинки също съдържат голямо количество от веществата, които имат противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания хората, които консумират боровинки, имат по-ниски нива на С-реактивен протеин, който причинява стареене, хронични заболявания и нарушена когнитивна функция.

Антиоксидантите в червената боровинка насърчават детоксикацията на тялото и намаляват оксидативния стрес, който вреди на клетките и причинява редица болести.

Подобрява кръвообращението

Доказано е, че този вид боровинки спомагат за подобряване на гъвкавостта на артериите. Това означава, че кръвният поток е засилен и кръвното налягане може да се понижи. По-добрата циркулация на кръвта повишава енергията и подобрява паметта и концентрацията на мозъка.

Защитава сърцето

Сокът от червена боровинка е изключително полезен, защото намалява лошия холестерол (който може да навреди на здравето на сърцето) и се препоръчва при инсулинова резистентност. Флаваноидите в плода предотвратяват сърдечносъдови проблеми.

Грижи се за чревното здраве

Консумацията на червени боровинки може да повлияе положително на чревните бактерии, особено онези, свързани с имунитета, настроението и храносмилането. Фибрите в малките плодчета – сушени или сурови, подобряват храносмилането и помагат при запек.

Повишава имунитета

Витамин С, съдържащ се в червените боровинки, е необходим за производството на колаген и борбата на организма с вируси. А това насърчава имунната система. Техните съединения отключват и един вид естествена защита на стомаха от инфекции и храносмилателни разстройства.

Според информация на Tasteofhome, червените боровинки са с високо съдържание на витамини А и С, които насърчават производството на колаген. А това е предпоставка номер едно за по-здрава, еластична и блестяща кожа.

Освен чрез консумация на червена боровинка, вие можете да подобрите състоянието на вашата кожа, ползвайки биокозметика с екстракт от нея. Заради антисептичните си свойства, той действа положително и на акнето.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.