Храни с протеин, с които да заместите яйцата

Протеините са много важен елемент за правилното функциониране на организма. Балансът им в храненето е от особено значение за фигурата, тъй като те са градивен елемент за тъканите и органите.

Много храни са богати на протеини. Те съдържат още витамини, минерали, както и други вещества, които се грижат за здравето на кожата, косата и ноктите.

Повечето активно спортуващи консумират най-често яйца, за да си набавят необходимото количество протеин на ден. В едно средно голямо яйце има до 6 грама. Но има и други храни, които съдържат елемента. Чрез включването им в менюто може да си създадете по-голямо разнообразие.

Ето няколко примера, които са полезни за вегани и вегетарианци:

1. Киноа

В една малка купичка киноа (например 30 г), има 8 г протеин. Този пълнозърнест продукт осигурява на организма основни аминокиселини. Да не говорим, че е богат на диетични фибри. Киноата се готви бързо и много лесно.

2. Тофу

Подходящо е за вегани и вегетарианци, то успешно може да замести истинското сирене или кашкавал. Може да се приготвя по най-различни начини и дава енергия на спортуващия. В 100 грама качествено тофу има около 8 грама протеини.

3. Сирене Чедър

В около 30 грама от сиренето има близо 6,5 г протеин, зависи от вида. То не се харесва от много спортисти поради това, че е пълно с наситени мазнини и натрий, но е по-здравословен вариант в сравнение с обикновеното саламурено сирене.

4. Бадеми

В 100 грама от ядките има над 21 грама протеини. Тъй като в същото количество има близо 50 грама мазнини, те не са от най-предпочитаните от трениращите, но пък са много полезни и могат да заместят яйцата в храненето поне веднъж седмично. Те могат да се приемат на закуска, в салатата на обяд или като следобедна закуска. Препоръчително е да са сурови и белени, за да не дразнят стомаха, поради което се накисват предварително.

5. Фъстъчено масло

Нисковъглехидратното хранене в момента е доста популярно сред хората, които имат някакъв здравословен проблем или искат да свалят някое излишно кило. Фъстъченото масло се използва за направата на специален хляб или палачинки за закуска. Само в 2 супени лъжици от него има 7 грама протеин.
Може да похапвате фъстъчено масло за закуска или като част от междинната закуска.

Източник: tialoto.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.