Хосписите - ужас или решение

Ако сте изправени пред тежката задача да се грижите за възрастен близък, прикован на легло или губещ разсъдъка си, вероятно изпитвате тревожност, паника, отчаяние или друга форма на нервен срив.

От една страна нямате психическите и физическите сили да се справите, от друга, не искате да "изхвърлите" вашия близък в някакъв дом или хоспис.

Но какво всъщност означава "хоспис", същото ли е като "дом" и защо е страшно място?

Когато един пациент има неотменима нужда от денонощна медицинска грижа - обработка на рани, вливания, инжекции, рехабилитация, помощ при хранене, подаване на кислород (обезпечени със съответното медицинско оборудване: кислородна система, многофункционално болнично легло, антидекубитален дюшек и др.) - то този пациентът се нуждае от болнично лечение.

Болниците, предназначени за състояния, които медицината е безсилна да излекува, се наричат хосписи. "Да захвърлиш някого в хоспис" е все едно да кажеш да "захвърлиш някого в болница". Морално осъдително ли е един болен човек да бъде в болница?

Гледката на отчайващо болни хора, събрани на едно място не е приятна. Но и гледката на тежко болни хора в обикновената болница, били те и с прогноза да оздравеят, също не е приятна.

Хосписът, сам по себе си, не е страшно място, а е решение на страшни проблеми. Не е в хосписа вината, че човечеството постигна висока продължителност на живота - която, обаче, идва с цената на много заболявания в дълбока старост. Нито вината за това, че мнозина се отнасят безотговорно със здравето си и се докарват до тежки състояния, нито вината за автомобилни катастрофи, трудови злополуки, лекарски грешки и други.

Ако има нещо морално осъдително, то е да оставиш близкия си във видимо лош хоспис. Има лоши хосписи (както има и лоши болници), и те не са малко, но това не прави хосписа нещо лошо по принцип.

А каква е тогава разликата между "хоспис" и "дом"?

Хосписът е вид болнично заведение, докато домът за стари хора е вид общежитие. В хосписа се полагат медицински грижи за пациенти, които се възстановяват от заболяване и най-вече за пациенти с тежки хронични заболявания, от които не се очаква да се излекуват.

Законово хосписите са медицинска услуга и се регулират от Министерство на здравеопазването. Домовете за стари хора са социална услуга и се регулират от Министерство на труда и социалната политика. Към хосписите има изисквания относно оборудването, състава на персонала, хигиенните мерки и др.

За съжаление много домове за стари хора прибавят "хоспис" към името си, без да имат разрешително за хоспис и предлагат обгрижване на хронично болни възрастни, без да имат необходимата квалификация за това.

Можете да проверите дали едно заведение има разрешение за хоспис в раздела с публични регистри в сайта на РЗИ за съответната община.

Мобилният хоспис е просто друго наименование на пълния набор от грижи за тежко болен пациент в домашни условия, когато това е възможно.

Как да изберем добър хоспис?

Преди да се втурнете към Гугъл за мнения (което не е грешен подход, ако мислите над това, което четете), ви съветваме да проучите следните неща:

(1) Огледи на място

Посетете всички хосписи, за които научите. Огледите са обичайна практика и не трябва да се притеснявате да искате оглед.

Посетете и тези хосписи, които са ви неудобни като местоположение или са непосилно скъпи. Впечатленията, които ще съберете, малките подробности, които ще забележите, нещата, които ще чуете от персонала, ще ви бъдат ценни.

С огледите лесно можете да отсеете вариантите на избор, по метода на изключването. Хигиената ужасна ли е още от входа? Санитарите и сестрите, карат ли се на пациентите, без дори да се притесняват от вашето присъствие? Ясно е, че такива места автоматично отпадат.

Не попадайте и в капана на красивия интериор. Ако един хоспис е обзаведен като хотел, това в никакъв случай не означава, че предлага качествени грижи. Много по-лесно е да се обзаведе красиво една сграда, отколкото да се поддържа и мотивира персонал, който денонощно ще се грижи с енергия и човечност за хора в нерадостното състояние на тежки болести, трудна подвижност, невъзможна самостоятелност при личната хигиена и загуба на разсъдък. Разбира се, приятното обзавеждане е нещо хубаво; просто далеч не е главното.

Опитайте се да си представите как протича един ден на пациента. Кой и как му помага за сутрешния тоалет? После къде закусва? Може ли да видите столовата? Кой помага при храненето? След това има ли някакви занимания, терапии, излизане на чист въздух? И т.н.

Разпитвайте смело за всичко, което ви интересува. Наблюдавайте дали не се опитват да крият неща от вас или да ви заливат с обещания, които на практика няма как да проверите в този момент.

Обърнете внимание и дали се припокриват мненията споделени в интернет с това, което виждате на място. Така ще знаете как "по-умно" да четете мнения.

Не забравяйте също, че мненията в интернет се отнасят за неща към минала дата, а само огледът може да ви покаже положението към днешна.

(2) Количество персонал спрямо един пациент

Заинтересувайте се колко санитари, болногледачи, сестри и лекари се падат на един пациент.

(3) Политика относно видео наблюдението

Разпитайте дали ще ви позволяват да монтирате ваша видеокамера (картина + звук) в единична стая на пациента. Това е също от нещата, за които въобще не трябва да се притеснявайте да питате.

И в най-добрия хоспис работят различни хора, с различни качества и никога няма гаранция на какъв човек ще попадне вашия близък. Гледането на тежко болни (и често неадекватни) пациенти, подлага служителите на изключително психическо и физическо напрежение. Винаги е възможно някой от тях да не е подготвен за това.

Разликата между добрите и лошите хосписи е в степента на тази опасност, а не в липсата й. Видео наблюдението е едно решение за този риск.

Не се съгласявайте на откази от типа "нямаме такава политика", "никой досега не е искал такова нещо", "няма как да стане технически", "как така поставяте под въпрос персонала ни" и други подобни.

(4) Ваш, доверен болногледач в хосписа

Другият силен метод за контрол, освен видео наблюдението, е ползването на ваш, доверен болногледач в хосписа. Това, разбира се, ще оскъпи грижата, но от друга страна, може да не бъде всеки ден.

Разбира се, един хоспис може да има основателни причини да не допуска външен болногледач. Например този болногледач може да не се сработва с колектива на хосписа или да не изпълнява правилно инструкциите на медицинския персонал; тогава кой ще е виновен при една увреда на близкия ви?

Например, в хоспис "Св. Никола Мирликийски", гр. Попово, сме поели това предизвикателство, но то става само след предварителна преценка на управителя, като е напълно възможно и да има отказ.

Ако този вариант не е удачен, винаги остава варианта вие да прекарвате време в стаята на пациента, включително и нощуване. Повечето хосписи предлагат или не отказват това.

(5) Образец от договора

Един сериозен хоспис трябва да ви покаже, при поискване, образец от договора, който ще сключите, за да настаните вашия близък. Образецът е чудесна възможност да сравните всички обещания, които ви дават с това, което реално се гарантира по договор. От него

може да възникнат важни въпроси, така че, когато планирате ходене по огледи, планирайте и достатъчно време за спокойно четене.

(6) Достъп до специалисти и апаратура

Някои състояния изискват намесата на тесни специалисти, като лекари, които се занимават с контрол на болката, физиотерапевти и физиотерапевтични апарати, геронто-невролози и други.

Възможно е един хоспис да разполага с такива специалисти на щат или на повикване, или да е в сградата на болница, където има всякакви специалисти и т.н. Тъй като всеки случай е различен, е най-добре да се посъветвате с лекуващия лекар на близкия ви, дали това, което ви предлагат в даден хоспис е подходящо.


Тази статия се публикува от авторски колектив на хоспис "Св. Никола Мирликийски", гр. Попово, с цел да популяризира дейностите на хосписа, като едновременно с това бъде полезна за широката аудитория.

Хосписът приема пациенти от цялата страна. За да се съхрани връзката с близките и за максимален контрол от ваша страна, хосписът позволява монтирането на ваша видео камера в единична стая на пациента, престоя на близък в стаята на пациента и/ или ползването на ваш, доверен болногледач в хосписа. Заради епидемиологичната обстановка, приемът на лицата придружаващи пациента се извършва при същите условия, при които се извършва и приемът на пациенти - бърз тест, измерване на температура и препоръчителен PCR тест. Ценоразписът на услугите е подробно и ясно обявен в сайта ни.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.