Хомеопатия при болки в стомаха

Болките и стомашният дискомфорт съпровождат почти всяко заболяване на стомашно-чревния тракт. Проблеми с черния дроб, жлъчка, панкреас, със сърцето, както и много други състояния обаче също могат да са свързани с болезнени усещания в областта на стомаха. Да не забравяме и начина на хранене и живот, както и психо-емоционалните смущения, които могат да са причинители на подобни оплаквания.



В хомеопатията съществуват редица лекарства, които могат да помогнат на пациентите, страдащи от стомашна болка. Те се прилагат въз основа на индивидуалните оплаквания на болния. Ето някои от тях с често и типично приложение:

  • Окубака – препоръчва се от лекарите хомеопати при стомашни болки (съпроводени с гадене и повръщане) с произход: хранителни интоксикации, т. нар. „синдром на туриста” при консумация на нови, нетипични храни; при непоносимост, чувствителност към дадени храни; хранителни алергии със стомашно-чревни оплаквания. Типични оплаквания на пациента, който се нуждае от лечение с Окубака, са също: лош дъх, киселини, безапетитие, гадене, болезнени спазми в корема; общото му състояние е силно отпаднало, препотява се без облекчение. Подобрение усеща при покой, при глад и рехидратация; в седнало положение. Влошава се при резки климатични промени.
  • Колоцинтис – основно хомеопатично лекарство за колики - чревни, жлъчни, бъбречни, и едно от основните хомеопатични средства за помощ при стомашни болки, които са израз на гняв, негодувание или оскърбление (появяват се непосредствено след преживяването на подобни негативни емоции). Оплакванията на пациента са от пристъпни, конвулсивни (стомашни или чревни), остри режещи болки, които се облекчават, когато болният се превива на две или при натиск/ затопляне в областта на корема. При емоции като гняв, негодувание болезнените усещания се засилват.
  • Нукс вомика – едно от най-често предписваните от лекарите хомеопати лекарства при оплаквания от преяждане и препиване, провокиращи стомашна болка със спазми, киселини, гадене от махмурлук и др. Нукс вомика има приложение също при остри коремни болки, които се влошават от гняв, след ядене, от тесни дрехи; при гастрити и язви при пациенти-работохолици. Пациентът, който се нуждае от лечение с Нукс вомика, има следните характеристики: изпитва силно желание към консумация на мазни храни, ястия с много и силни подправки, злоупотребява с алкохол, кафе, пуши много. След хранене забелязва повишена сънливост, а също и често изпитва стомашен дискомфорт и метеоризъм. Оплаква се от запек с лъжливи (неефективни) позиви за дефекация. Има кисел, горчив вкус в устата. Той е стресиран, претоварен с работа, лесно се гневи.

Подобрение на оплакванията му настъпва след кратка почивка (дрямка), или при усещане за емоционален комфорт. Легнало положение, топлина в областта на корема и разхлабване на дрехите също облекчават болките. Оплакванията се влошават: сутрин, след ставане от сън; след хранене; след употреба на стимуланти – алкохол, кафе, тютюн, силни подправки; от студ и излагане на течение.

 

  • Хамомила – хомеопатично лекарство, което бързо и щадящо облекчава коликите в кърмаческа възраст. Препоръчва се за облекчаване на коликите на бебе, което се върти непрекъснато, плаче безутешно и сърдито, извива се в дъга, сякаш нищо не може да го облекчи. Успокоява се за кратко, само когато го носят и утешават на ръце. При по-големи деца и възрастни лекарите хомеопати прилагат Хамомила като медикамент при спастични стомашно-чревни оплаквания, когато болката е придружена от силна гневност и раздразнителност, неутешимост. Пациентът изпитва подобрение при затопляне и пасивно движение (от вибрациите и люлеенето при пътуване с кола, например). Влошава се при емоции като гняв, раздразнение.

 

Хомеопатичните лекарства в тези случаи могат да бъдат приемани в ниски и средни разреждания като D6 и D30, а честотата на прием трябва да бъде преценена от лекар хомеопат. При правилен избор на хомеопатичен медикамент настъпва бързо подобрение, с което постепенно приемите се разреждат. Голямото предимство на хомеопатичното лечение е, че няма нежелани странични ефекти.

Предоставената информация не отменя необходимостта от индивидуална консултация с лекар хомеопат или опитен фармацевт.

 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.