Хапчето на Pfizer срещу Covid-19 намалява риска от смърт и хоспитализация с 89%

Експерименталното антивирусно хапче, разработено от Pfizer, намалява риска от смърт и хоспитализация с 89% при пациенти, наскоро диагностицирани с Covid-19 в голямо проучване, съобщи компанията. Разработването на перорални лекарства, които могат да се използват за ранно лечение на Covid, може да намали въздействието на пандемията, отбелязва STAT.

Резултатът на Pfizer е вторият успех за хапче, което предпазва пациентите с Covid да бъдат хоспитализирани или да умрат. Merck и партньорът им Ridgeback Therapeutics обявиха на 1 октомври, че тяхното хапче, молнупиравир (molnupiravir), намалява хоспитализацията и смъртността с 50%. Това хапче също предотвратява смъртността и получи условно одобрение  от висшия медицински регулатор на Обединеното кралство вчера (4 ноември).

Външни експерти, с които се свърза STAT, казаха, че резултатите на Pfizer, които са публикувани в съобщение за пресата и не са проверени от партньори или представени на регулаторите, изглеждат много обещаващи. Те също така се притесняват дали новото хапче ще бъде широко достъпно. Merck предостави патенти за молнупиравир на производители, които могат да помогнат да направят лекарството достъпно за нации, които са по-малко богати. В своето прессъобщение Pfizer заяви, че планира да направи лекарството достъпно, като използва „подход на многостепенно ценообразуване“, базиран на нивото на доходите на всяка страна.

Лекарството на Pfizer, известно с кодовото име PF-07321332 или просто '332, намалява хоспитализацията с 89% в сравнение с плацебо, когато се прилага заедно с лекарството за ХИВ ритонавир (ritonavir) в рамките на три дни от появата на симптомите. Лекарството също така намалява вероятността пациентите да умрат. Има 7 смъртни случая от 385 пациенти в групата на плацебо и нито един в групата от 389 пациенти, които са получавали лекарствата.

Когато Pfizer отчете печалбите си във вторник (2 ноември), компанията каза на инвеститорите, че новините за '332 може да пристигнат едва в началото на следващата година. Това е така, защото проучването, което първоначално беше планирано да включва 3000 пациенти, които ще получат плацебо или комбинацията от '332 и ритонавир, ще спре в различни времеви точки в зависимост от това колко ефективни са се оказали лекарствата. По-ефективното лечение изисква по-малко пациенти и следователно по-малко време.

Външен съвет за наблюдение на безопасността на данните спря проучването рано, когато 774 пациенти са били лекувани в продължение на 28 дни. През този период 27 или 7% от тези на плацебо са били хоспитализирани или починали в сравнение с трима, които са получавали '332 и ритонавир. Това се изразява в 89% намаление между групите. Проучването също така позволява на пациентите да започнат да приемат лечението (или плацебо) в рамките на пет дни след появата на симптомите, а не три. В тази група от 1219 има 41 пациенти, които са били хоспитализирани или са починали в групата на плацебо в сравнение с 6, които са получавали лекарствата, което е 85% намаление.

Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer, каза, че за първи път е чул за резултатите в сряда (3 ноември) вечерта в телефонно обаждане от Джим Руснак, старши вицепрезидент на Pfizer.

Pfizer провежда още две проучвания на лекарството. Това проучване е при пациенти с рискови фактори за тежък Covid, които не са ваксинирани. Второ проучване тества лекарството при пациенти с по-нисък риск и тези, които са били ваксинирани, което потенциално го прави опция за лечение на пробивни инфекции, каза Долстен. Трета група ще тества дали лекарството може да предотврати инфекция при хора, които е вероятно да бъдат изложени на вируса.

Курсът на лечение е две хапчета '332 и едно ритонавир, два пъти дневно в продължение на пет дни.

Едно от притесненията относно ефективните антивирусни хапчета е, че те могат да увеличат колебанието по отношение на ваксините. Но експертите подчертаха, че това не е така и че хапчетата трябва да представляват допълнително ниво на защита за обществото в допълнение към ваксините, но не и техен заместител, пише още STAT.

Източник: economy.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.