Физически издръжливите нямат деменция

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Проучване, публикувано в медицинското списание Neurology, показва, че жените, които практикуват кардио упражнения и са по-издръжливи на натоварване, имат с 88% по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които тренират умерено.


Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Болестта на Алцхаймер, необратимо и прогресивно мозъчно заболяване, е най-честият вид деменция. Около 50 милиона души в световен мащаб страдат от деменция и всяка година има около 10 милиона нови случаи, според Световната здравна организация.

Новото проучване е включвало 191 жени в Швеция, на възраст между 38 и 60 години, които е трябвало да минат тест на велоергометър, за да се прецени здравината и издръжливостта на сърцето им. По време на теста се е измервало работното натоварване на жените въз основа на тежестта и съпротивата, които могат достигнат на велосипеда, преди да се уморят.

"Нивото, на което си толкова изтощен, че трябва да прекъснеш теста, е мярка за капацитета на работоспособност. Въз основа на показаните резултати жените са били разделени на три групи: 59 са били в групата с "ниска издръжливост", 92 – средна, и 40 с висока кардио издръжливост", казват изследователите.

Тези тестове са били проведени през 1968 г., а жените са проследени през 44-годишен период до 2012 г. През това време изследователите са проследили здравето им, като са фокусирали вниманието си на на това кои са били диагностицирани с деменция и кои не. Те са установили, че тези, които са прекъснали теста на велоергометъра преди максималното натоварване, са били по-голямата част от развилите деменция уяастнички в проучването.

Физическата активност е от особена важност по време на средната възраст, а не само през старостта, когато става дума за защита на мозъчното здраве и предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер и други деменции.

Резултатите от това изследване са допълнили доказателствата, фокусирани върху връзката между здравето на сърцето и деменцията. Други рискови фактори са заседналия начин на живот, консумацията на вредни храни, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.
 

Източник:Puls.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.