Учени създадоха първите 3D отпечатани човешки роговици

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/zdravenportal.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Учени от Университета Нюкасъл в Обединеното кралство твърдят, че са създали първите 3D отпечатани човешки роговици, съобщава Mashable. Използвайки комбинация от уникални био-мастила и рогови стволови клетки, те са отпечатали роговица в рамките на 10 минути. 


Ако методът получи медицинско одобрение, от 3Dотпечатаните роговици могат да се възползват милиони хора, нуждаещи се от трансплантация на роговица, и такива, които страдат от влошено зрение поради увреждане на роговицата.

Роговицата е част от външната обвивка на окото. Изпълнява предпазна роля и е особено важна като най-силния оптичен елемент, осигуряваща по-голямата част от фокусиращата сила на окото. Роговиците са гъвкави, но нараняването им може да причини болка и нарушение на зрението. Инфекциозното нарушение на окото Трахома също може да повлияе на роговицата и да доведе до слепота.

В проучване от 2016 г. става ясно, че в света се осъществява едва една трансплантация на 70 нуждаещи се. Авторите на проучването заключават, че биоинженерството може да бъде "съществена" част от облекчаването на тази нужда. Това е мястото, където се появява 3D печата.

Учените от Нюкасъл са създали "био мастило", направено от веществата алгинат и колаген. Те ги смесват с човешките рогови стволови клетки. След това отпечатват роговицата в концентрични кръгове, в които стволовите клетки растат около био мастилото.

"Уникалният ни гел - комбинация от алгинат и колаген - поддържа стволовите клетки живи, докато произвеждат материал, който е достатъчно здрав, за да поддържа формата си, но достатъчно мек, за да мине през дюзата на 3D принтера", обяснява проф. Че Конън.

Авторите на проучването заявяват, че вероятно ще отнеме години технологията да стане достъпна за пациентите. Въпреки това изследването е добро доказателство за концепцията.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.