Учени създадоха изкуствено сърце, способно да бие като истинско

Американски учени от Бостънския университет са разработили миниатюрно копие на човешко сърце, способно да бие като истинско, пише сп. "Сайънс адвансис".

За експеримента е използвана технологията за триизмерен печат. Размерът на "органа" е само три квадратни сантиметра.

Сърцето се състои от акрилен скелет, във вътрешността на който са разположени клапи. Те се отварят и затварят, за да контролират потока на течността, а малки тръбички играят ролята на артерии и вени.

За да накарат сърцето да бие, учените са имплантирали клетки на сърдечния мускул - кардиомиоцити. Те са отгледани от плурипотентни стволови клетки.

Учените подчертават, че акрилната рамка е трябвало да бъде едновременно здрава и гъвкава. За да постигнат тази цел, те са намалили значително размера на "сърцето".

Според проучването миниатюрният изкуствен орган не се нуждае от допълнителни източници на енергия, за да бие. Учените планират да го използват за медицински изследвания. Наблюденията на точно копие на сърцето могат да покажат как този орган се развива в тялото на ембрионите, какви заболявания засягат сърдечната тъкан и дали новите лекарства са ефективни.

Авторите на проучването смятат, че комбинирането на нанотехнологиите с тъканното инженерство ще позволи да се пресъздаде не само сърце, но и други органи. Изследователите възнамеряват да усъвършенстват своята технология и да разширят обхвата на приложението й.

Източник: vesti.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.