Учени развенчаха популярен мит за аспирина

Ежедневният прием на аспирин не помага за удължаването на живота при възрастните хора, както гласи една от популярните теории за ползите от хапчето, изясниха учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в сп. The New England Journal of Medicine.

Те са плод на изследване, продължило 5 години, в което са участвали над 19 хил. души в Австралия и САЩ, на средна


възраст 74 години. Всички доброволци са били физически здрави, нито един не е имал инвалидност в някаква степен, сърдечно-съдови заболявания или деменция. Половината от участниците приемали всеки ден масово препоръчваната като профилактична доза аспирин от 100 милиграма, а останалата половина получавала плацебо.

Изследването установило, че няма значителни различия в честотата на смъртни случаи, инвалидност или развитие на деменция между двете групи. В първата група те били 21,5 на 1000 годишно, а във втората 21,2 на 1000 годишно. В същото време рискът от сериозни кръвоизливи при тези, които приемали аспирин бил 3,8 процента в сравнение с 2,8 процента при тези, които получавали плацебо.

"Приемът на аспирин от физически здрави възрастни хора в продължение на 5 години, не удължава продължителността на живота, но увеличава количеството сериозни кръвоизлизи ", гласи заключението на изследователите.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.