Учени предупреждават: Паста или ориз на 5 дни могат да ви убият

Балансираната диета е от съществено значение за здравето ни, но начинът, по който съхраняваме храната, също може да окаже голямо влияние върху него.

Както установиха учените, не само развалянето на нетрайни продукти като риба, мляко или месо може да доведе до заболяване.

Също така сварената паста или оризът могат да причинят дискомфорт и в най-лошия случай - смърт.

Това се дължи на широко разпространената бактерия Bacillus cereus (B. cereus). Микробиолозите са изследвали микроорганизмите и проучването е публикувано в Journal of Clinical Microbiology.

Спецификата на бактерията е, че тя може да оцелее в различни среди. Например в храната, на кухненския под или в самия човек. „Известните местообитания на B. cereus са разнообразни, включително почви, животни, насекоми, прах и растения“ – твърди Анукрити Матхур, биотехнологичен изследовател в Australian National University, пред информационния портал Science Alert.

Бактериите се размножават чрез храни като ориз, млечни продукти, подправки, суха храна и зеленчуци.

Както посочват изследователите, някои щамове на бактерията са безвредни и дори полезни за храносмилането. Други обаче могат да причинят леки до тежки хранителни отравяния. „Bacillus cereus е известен причинител на зарази чрез храна, но рядко се съобщава за това, тъй като симптомите са леки и обичайни“ – обясняват експертите.

Въпреки че ефектите на B. cereus често са слаби, в най-лошия случай бактерията може да причини смърт.

Последствията от бактерията станаха известни чрез семейна драма през 2005 г. Тогава експертите съобщиха, че пет деца от едно семейство са се разболели след консумацията на салата с макарони на четири дни. Салатата е приготвена в петък, за пикник на следващия ден. Съхранявана е в хладилник при 14 градуса по Целзий и в понеделник вечерта децата хапнали това, което е останало от нея.

Няколко часа по-късно децата са откарани в болница с повръщане. Въпреки бързата реакция на родителите най-малкото дете е починало от хранително отравяне.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.