Учени превръщат раковите клетки в мастни!

Броят на заболелите от рак на гърдата, се е удвоил от 1980 година насам и днес той е най-често срещаният вид рак сред жените в индустриализираните зони.

Благодарение на най-ефективните методи за лечение броят на излекуваните през последните години се е увеличил въпреки все по-честата заболеваемост. От друга страна така наречените


метастази, които могат да се разпространят към други органи, не са лечими, поради което страдащите трябва да ползват лекарства, ограничаващи развитието им.

Учените все още не могат да установят точния механизъм, който се крие зад образуването и разпространението на метастазите. Известно е обаче, че туморните клетки използват клетъчните процеси на епително-мезенхимния преход (ЕМП), за да се разпространяват.

Учени от Университета в Базел сега разглеждат подробно този процес и разработват терапия, която може да преобразува раковите клетки в мастни с помощта именно на епително-мезенхимния преход. Резултатите са публикувани в журнала Cancer Cell.

Раковите клетки използват ЕМП, за да мигрират към други тъкани и да образуват там метастази. Учени от университета в Базел сега искат да установят дали те могат да бъдат повлияни така, че да се преобразуват в безвредни клетки. И имат успех: раковите клетки при рак на гърдата, които са претърпели EMП не само се преобразуват в мастни клетки, но метастазите  напълно спират.

Според специалистите първоначалният тумор не може изцяло да бъде трансформиран чрез новия метод. Но новата терапия потиска разпространението на метастази и може да елиминира повечето от злокачествените ракови клетки, като така допринася за овладяването на тумора.

Предстои да бъде установено дали новият метод на химиотерапия може да бъде прилаган и при други видове рак.

 

Източник:www.nationalgeographic.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.