Ухапвания от насекоми: Ползвайте 6 домашни средства

Ухапвания от насекоми – това е един от основните проблеми за малки и големи през лятото. Някои непрекъснато се оплакват от червени петна, сърбеж и дори мехури. А те могат да са причинени от комари, паяци, но и дървеници и други.

Много от нас си купуват спрейове или специални гелове, които ползват – най-вече срещу досадните комари. Но за успокояване на засегнатото място, има още много други неща, които действат доста ефикасно. Някои от тях се намират в нашия шкаф. Само че не подозираме за техните полезни свойства при ухапвания от насекоми.

„Няма нужда от локални стероиди, каламинов лосион (за лечение на сърбеж) или Дифенхидрамин (за алергични реакции)“. Това разкрива дерматологът Кийра Л. Бар, доктор по медицина и уелнес специалист. По думите ѝ, има много домашни средства, които облекчават кожата след ухапване.

Хамамелис, алое вера, масло от чаено дърво, дори сода. Това са само част от средствата, които да ползвате след като комар, паяк или друго насекомо, ви атакува. Ако не помогнат, тогава може да потърсите подходящо лекарство.

Ухапвания от насекоми – какви домашни средства да ползвате?

Важно е да отбележим, че има някои ухапвания, които може да изискват по-сериозна медицинска помощ. Ето защо първо трябва да се научите да различавате техните признаци. Така например тези от комари обикновено лесно се познават. Кожата е зачервена, леко подута и сърби.

При набезите от кърлежи е по-трудно. Те се впиват в кожата и там може само да се вижда малко черно петънце. Смучейки кръв, тялото им набъбва. Обикновено те се позиционират по свивките и откритите части на краката. Но като причинители на лаймска болест, не бива да се отскубват с пинсета и да се слага олио.

  1. Вана с овесени ядки

Звучи странно, но смесването на вода с овесена каша действа успокояващо на кожата. А една топла вана винаги е релаксираща. И определено помага при сърбеж след ухапвания от насекоми.

„Колоидна овесена каша е просто овес, който е бил смлян и сварен, за да се извлекат лечебните му свойства за кожата“, казва д-р Бар. И добавя, че овесените ядки са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и липиди.

Въпросната вана действа противовъзпалително. Не само облекчава сърбежа, но и е ефикасна за възстановяване на кожната бариера. Също така овлажнява и намалява възпалението.

  1. Сода за хляб

Друго ефикасно средство при ухапвания от насекоми. Едва ли ще е първото, което ще направите, но преди да отидете в аптеката, може да го пробвате.

„Добавете няколко капки вода към малко сода за хляб, разбъркайте я на паста. Нанесете я директно върху кожата и оставете да изсъхне“, казва Бар.

Специалистът казва, че алкалността на содата за хляб има способността да неутрализира pH на заразената област и постепенно ще намали сърбежа.

  1. Хамамелис за ухапвания от насекоми

Той е известен с това, че помага при пъпки. Но е и страхотно средство при сърбеж. Просто нанесете малко количество екстракт от хамамелис директно върху кожата. Може да го разредите с носещо масло (кокосово или растително) и напоите един памучен тампон. Така ще създадете лосион, който помага и при дразнене и възпаление.

„Хамамелисът е вид растение, произхождащо от Северна Америка, а неговите кора, клонки и листа са богати на полифеноли и танини. Те се добавят към вода или алкохол, за да се получи концентриран продукт, наречен екстракт от хамамелис“, обяснява д-р Бар пред Wellandgood.

„Танините придават на хамамелиса неговите стягащи свойства – премахват маслото от кожата и убиват бактериите в порите ни, което го прави подходящ за лечение на акне. Полифенолите, включително проантоцианидините, осигуряват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които успокояват сърбежа, намаляват възпалението и ускоряват заздравяването“, споделя специалистът, говорейки за кожните проблеми от насекомите.

  1. Масло от чаено дърво

Подобно на хамамелиса, маслото от чаено дърво е полезно при акне. То има успокояващо действие, което може да ползвате при ухапвания от досадните насекоми това лято. Просто нанесете няколко капки (плюс базово масло) върху памучен тампон и намажете засегнатите части.

  1. Кубчета лед

Оказва се, че каквото и замразено да вземете, не само вода, ще облекчи вашата кожа. „Кубчетата лед или замразена торба с грах могат да бъдат изненадващо ефективно средство след ухапвания от комари“, казва още дерматологът.

„Ледът обезболява зоната и помага за контролиране на отока. Увийте кубчетата в тънка кърпа и притиснете кожата за 10 минути или толкова дълго, колкото можете да издържите“, посочва д-р Бар.

  1. Пакетче чай

Държите ги в шкафа и ги ползвате при настинка или за лежерните следобеди. Но пробвайте да сложите едно намокрено пакетче чай върху раната след ухапване.

„Лайката, невенът и зеленият чай предлагат чудесни противовъзпалителни свойства“, казва още специалистът.

Зеленият чай е богат на полифеноли, наречени катехини. Те помагат за намаляване на дразненето, зачервяването и подуването. По отношение на полифенолите, естествените танини в чая действат като стягащо средство, Те извличат токсините от кожата и помагат за намаляване на дискомфорта. Просто притиснете използвана торбичка чай към кожата и сърбежът ще отшуми по-бързо, съветва дерматологът.

Източник: tialoto.com

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Medical Organizer


Medical Organizer е софтуер, изграден специфично за всички клиенти на zdravenportal.com, за да оптимизира и улесни връзката между пациента и здравните специалисти.
Използвайки Medical оrganizer, имате възможността да структурирате графика си, да планирате и разпределяте безпроблемно ангажиментите си, да контролирате цялостния работен процес и да комуникирате изключително лесно с настоящите и бъдещи Ваши пациенти.

Вижте още...

Zdravenportal.com
най-функционалният и посещаван сайт за здравеопазване в България

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.